Woensdag 26 maart 2025 was het zo ver: de sleutels van reddingboot Chaterina D werden door een vertegenwoordiging vanuit IJmuiden en Dick Veen overgedragen aan schipper Wim Molog.
Afgelopen najaar had de officiële doop van de Chaterina D door de naamgevers Chaterina Hollenga en Dick Veen al plaats gevonden. Hierna ging de Chaterina D voor de laatste aanpassingen nog naar de werf.
Het drijvend boothuis, waar voorheen reddingboot Hubert Dijkstra lag, had enige aanpassingen nodig maar dankzij sponsoring van vervoer (Rederij Doeksen) en plaatsen (Bouwbedrijf Dijkstra) was dit zo gepiept.
Maandag 24 maart hebben we twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Speciaal voor de gelegenheid had Anneke Salden, Hoofd Marketing, Communicatie en Fondsenwerving bij KNRM, namens het hoofdkantoor de overtocht naar Vlieland gemaakt. Voor het verrassingseffect is het natuurlijk de bedoeling dat de jubilarissen van niets weten, en dat was goed gelukt!
In een bomvol boothuis werd Hans Gertsen naar voren gehaald. Hij is op 1 april 2000 bij KNRM Vlieland begonnen en is dus nu al 25 jaar als vrijwilliger betrokken. Hij heeft carrière gemaakt als Opstapper op de reddingboot Alida en vervolgens 10 jaar als motordrijver. Sinds 2014 is Hans chauffeur op het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) en beheerder van het boothuis. Hans kreeg een oorkonde, medaille, bloemen en een mooi fotoboek.
Maar daarmee waren we er nog niet. Melle van Laar loopt ook al heel wat jaartjes mee. Op één of andere manier waren eerdere jubilea stilletjes voorbij gegaan, dus dat wilden we gelijk goed maken. Onze voorzitter Michiel Schrier overhandigde de oorkondes en medaille voor het 10 en 15 jarig jubileum. Daarbij werd vermeld dat Melle bij het 10-jarig jubileum 238 mensen en 4 dieren heeft gered, 5 jaar later stond de teller op 444 mensen en 9 dieren. Inmiddels is Melle 19 jaar bij de KNRM, dus volgend jaar hebben we weer een feestje…
Gistermiddag kwam de Vliehors Express op Vlieland vast te zitten op de Vliehors ter hoogte van het reddingshuisje. Gezien het opkomende water, en de lokatie van het incident (aan de waterlijn) was er haast geboden en groot materiaal werd direct aangevraagd.
Om de gestrande passagiers weer naar de bewoonde wereld te vervoeren werd het Kusthulpverleningsvoertuig van station Vlieland gebruikt die na enkele ritten de passagiers weer snel op het droge had.
De bergingsactie van de Vliehors Express zelf nam nog enkele uren in beslag.
KNRM Vlieland doet dit jaar mee aan de Jeugd Sponsoractie van Poiesz Vlieland!
Bij je boodschappen bij de Poiesz Supermarkt krijg je muntjes. Er doen verschillende organtisaties mee. Hoe meer muntjes, hoe groter de opbrengst voor de betreffende organisatie.
Wat doet KNRM Vlieland met de opbrengst? Samen met de Eilandschool en Brandweer Vlieland organiseren we dit jaar een project voor de jeugd. We leren ze vaardigheden die in een reddingsituatie van pas komen. Denk aan brandje blussen, verbandje leggen, reddend zwemmen, herkennen van muien etc. Naast het inschatten van gevaarlijke situaties levert het ook een basis zelfredzaamheid op. Natuurlijk hopen we ook de interesse te wekken voor een toekomstige carrière als vrijwilliger bij Brandweer, Lifeguards op het strand of KNRM op de boot.
De 20e Jeugd Sponsor Actie van Poiesz Supermarkt loopt van maandag 20 januari tot en met zondag 16 maart 2025.
Zondag 15 december ontvingen we de melding Prio2: “Kustwachtcentrum bellen aub.” Een melding waar verder niks in staat is de snelste manier om iedereen op het puntje van de stoel te krijgen. De schipper krijgt te horen dat er een levende bruinvis is gestrand bij Oost.
Snel de wippertruck gestart en met een aanhangwagentje die kant op.
Eerste zorg is het dier nathouden. Vervolgens wordt het in de aanhanger gehesen. Samen met 4 KNRM’ers die tijdens de rit over strand, duin en verharde weg over het welzijn waken, wordt het onfortuinlijke dier naar de reddingboot gebracht.
Het blijkt een vrouwtje te zijn van ongeveer een half jaar oud. Ze was er zo slecht aan toe dat ze niet meer zelfstandig kon zwemmen. De stranding is ook haar redding geweest.
Bruinvissen moeten af en toe lucht happen en als je niet meer kan zwemmen loopt dat niet goed af.
Aangekomen in de Vlielander haven wordt de bruinvis overgezet op de reddingboot Dorus Rijkers. De roerganger vaart naar Harlingen waar een auto van SOS Dolfijn klaarstaat om het dier over te nemen. Alle andere redders blijven tijdens de overtocht op het achterdek om de nodige zorg te verlenen.
Bij aankomst op het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Anna Paulowna wordt het dier verder onderzocht en krijgt ze de naam Frenkie.
We hopen natuurlijk dat ze snel weer opknapt en nog eens met haar staart klapt als ze gezond en wel langs Vlieland zwemt.
Mis de boot niet! Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.