Skip to main content

KNRM Lauwersoog zet grote stap in duurzaamheid

  • Fotogallery:

Om de KNRM klaar te maken voor de toekomst, wordt actief gewerkt aan een ESG-strategie. ESG staat voor Environmental, Social & Governance, oftewel duurzaamheid, goed bestuur en sociale verantwoordelijkheid. Nu de KNRM haar 200-jarig bestaan viert, is het een goed moment om vooruit te kijken: hoe zorgen we ervoor dat we minimaal nog 200 jaar door kunnen gaan met onze missie? Reddingstation Lauwersoog heeft hierin al belangrijke stappen gezet, met name op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaam boothuis met zonne-energie

Een van de eerste maatregelen op Lauwersoog is het verduurzamen van het boothuis “Sietze Politiek”. Op het dak zijn 40 zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee een groot deel van de benodigde elektriciteit op een duurzame manier wordt opgewekt. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt de ecologische voetafdruk van het reddingstation aanzienlijk.

Minder uitstoot op het water

De grootste CO₂-uitstoot binnen de KNRM komt van de reddingboten. Daarom wordt onderzocht hoe de impact hiervan verminderd kan worden. KNRM Lauwersoog heeft als een van de eerste reddingstations de overstap gemaakt naar een milieuvriendelijker alternatief: HVO100-brandstof. Dit is een hernieuwbare dieselvariant die tot 95% minder CO₂ uitstoot dan reguliere diesel. Reddingboot Springbok vaart inmiddels volledig op deze brandstof.

Deze verandering is vooral belangrijk in het gebied waar KNRM Lauwersoog actief is. Het reddingstation opereert in een Unesco Werelderfgoed-gebied, waar natuurbehoud en duurzaamheid hand in hand gaan. Door over te stappen op HVO-100 draagt het station bij aan de bredere duurzaamheidsdoelen van de KNRM en helpt het mee om de impact op het milieu te verminderen.

Toekomstige ambities

De KNRM heeft als doel om in 2035 de uitstoot van haar reddingvloot met 50% te verminderen en tegen 2050 zelfs een reductie van 90% te realiseren. Daarmee loopt de organisatie vooruit op de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord.

Met initiatieven zoals die op Lauwersoog zet de KNRM een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat reddingstations en reddingboten nog vele generaties hun belangrijke werk kunnen blijven doen.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 269

KNRM ingezet voor vaartuig overdue.

  • Fotogallery:

Zondagavond 20 oktober rond 21.25 uur werden de vrijwilligers van KNRM Lauwersoog en KNRM Schiermonnikoog gealarmeerd voor een vermist vaartuig. Ook de helikopter van de Nederlandse Kustwacht werd ingeschakeld.

Er werd gezocht naar een blauwe zeilboot van ongeveer 5 meter met één persoon aan boord. De familie kon telefonisch geen contact krijgen en maakte zich zorgen. De Kustwacht had eerder rond 18.00 uur geprobeerd via de marifoon contact met het bootje te leggen. Hoewel er verbinding was, was de communicatie zeer slecht omdat de persoon alleen een handmarifoon had. Telefonisch was er ook geen verbinding mogelijk.

Via de KNRM Helpt-app had de eigenaar bij vertrek een vaarplan met twee waypoints ingediend, wat de Kustwacht hielp bij het bepalen van de zoeklocatie. Door de lage waterstand konden de KNRM-reddingboten echter niet snel varen en moesten ze voorzichtig navigeren om niet aan de grond te lopen.

Om 22.30 uur ontdekte de helikopter het zeilbootje nabij Rottumerplaat en kon er via de marifoon contact worden gelegd. Gelukkig was alles in orde met de persoon en de boot. De Kustwacht heeft vervolgens de familie op de hoogte gebracht van het goede nieuws.

reddingrapport

  • Raadplegingen: 447

Kiellegging nieuwe reddingboot Lauwersoog

  • Fotogallery:

Vrijdagmiddag  op 20 september 2024 vond bij Jachtbouw Folmer in Rijs de kiellegging plaats van de nieuwe reddingboot voor KNRM station Lauwersoog. Een speciaal en ceremonieel moment voor de vrijwilligers van KNRM Lauwersoog, KNRM als opdrachtgever, de bouwers en de schenkers van de boot. 

De kiellegging van een schip is de markering van de start van de bouw. Na lange voorbereidingen, tekeningen en berekeningen worden op de scheepswerf de eerste onderdelen van een nieuwe reddingboot in elkaar gezet. De bouw van een boot begint met de kiel, het onderste gedeelte van een boot.

Er werden enkele toespraken gehouden, waarna de schenkers van de nieuwe reddingboot, overgingen tot de kiellegging. Ze plaatsen in de kiel van de boot een aluminium schijf met daarin verwerkt een sieraad die voor de familie van de schnkers van grote betekenis is. Met de kiellegging wordt de bemanning van de reddingboot een behouden vaart toegewenst.

De bouw en daarna de testfase zal nog zeker een klein jaar in beslag nemen. Tot die tijd zal het station van Lauwersoog nog gebruik maken avn de Annie Jacoba Visser die in 1996 verhuisde naar Lauwersoog. Als de nieuwe reddingboot in gebruik wordt genomen heeft de Annie Jacoba Visser 32 jaar dienst gedaan als reddingboot van de KNRM.

 

 

 

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 573

Garnalenkotter maakt water.

  • Fotogallery:
  • 15-11-2022

Lauweroog 15 november ’22

 

De piepers van onze opstappers gingen 23:05 met de melding ‘’ Prio 1 schip maakt water’’

De reddingboot Annie Jacoba Visser van reddingstation Lauwersoog en de reddingboot Edzard-Jacob van reddingstation Schiermonnikoog waren als eerste aanwezig bij de water makende kotter.

Al gauw werden de opstappers en de bergingspompen van beide reddingsboten overgezet naar de water makende kotter. Iets later arriveerde de Koning Willem 1 van reddingstation Schiermonnikoog deze moest een andere route nemen i.v.m. de diepgang van de reddingboot. Deze bracht de derde bergingspomp over naar de water makende kotter.

Er was toch wel paniek aan boord van de kotter ‘’kotter maakt water deze lag op een zandplaat met opkomend water’’ De bergingspompen konden het binnen komende water mooi bijhouden.

Al gauw konden de opstappers de oorzaak lokaliseren waardoor de kotter water maakte. Een gesprongen afsluiter werd gedicht zodat het ruim kon worden leeggepompt en de rust was weer wedergekeerd. De kotter maakte geen water meer, de gearriveerde berger kon zo een sleepverbinding maken en de kotter naar dieper water brengen. Eenmaal op dieper water kon de kotter zijn reis vervolgen naar Lauwersoog. Tijdens de terug reis naar Lauwersoog bleven er nog een aantal opstappers aan boord van de kotter voor een veilige terugtocht naar Lauwersoog.

reddingrapport

  • Raadplegingen: 1560

Aan de grond in de mist

  • Fotogallery:
  • 10-11-2020

Vanmiddag kreeg KNRM reddingstation Lauwersoog een verzoek tot maritieme hulp verlening.

Het zeiljacht was onderweg van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Groningen waar het jacht in het Dokkumerdiep vast kwam te zitten in de dichte mist.

Reddingboot Johanna Maria was snel ter plaatse. De Johanna Maria vervangt tijdelijk de Springbok die voor groot onderhoud naar de werf in Hoorn is. Er werd een opstapper overgezet naar het zeiljacht zodat er een sleepverbinding tot stand kon worden gebracht. Reddingboot Johanna Maria heeft het zeiljacht op sleep genomen naar Senneroog waar zij het jacht heeft afgemeerd.

 

 

reddingrapport

  • Raadplegingen: 3848

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.