Skip to main content

Familie Toxopeus

Vandaag precies 138 jaar geleden werd Mees Toxopeus geboren op het turfschip van zijn grootvader. De naam Toxopeus is sinds 1917 onlosmakelijk verbonden aan de KNRM. Van de familie Toxopeus is Mees Toxopeus verreweg de bekendste. Maar ook zijn broer Klaas en zoon Jannes Toxopeus nemen een belangrijke plaats in in de historie van de Redding Maatschappij.

Zelfrichtende reddingboot

Mees Toxopeus was reddingbootschipper op het reddingstation Rottumeroog (1917-1927) en daarna Oostmahorn tot 1950. Mees verrichtte met zijn bemanning verschillende memorabele reddingacties, maar werd vooral bekend als bedenker van de eerste zelfrichtende motorreddingboot ter wereld, de Insulinde. Mees Toxopeus kreeg de gouden reddingmedaille van de KNRM voor de redding van de twaalf opvarenden van het stoomschip Bramow op het Borkumerrif in 1935. In de zware storm duurde het twee uur voordat alle mannen van boord waren gehaald.

Woest water

Broer Klaas volgde Mees in 1950 op als schipper van de reddingboot Insulinde. Daarvoor was Klaas twintig jaar de vaste stuurman onder Mees. De twee hebben dus gedurende 20 jaar hoogte- en dieptepunten gedeeld. Naast het varen heeft Klaas ook veel betekend voor de naamsbekendheid van de Redding Maatschappij. Door het schrijven van de bestsellers Woest water, Vliegende storm en Stormnacht lazen honderdduizenden mensen over het spannende reddersleven.

Terschelling

Zoon Jannes opereerde niet vanuit het gehucht Oostmahorn. Jannes voer 37 jaar op de reddingboot Brandaris van Terschelling. Eerst als opstapper (1929-1942) en vervolgens als motordrijver (1942-1950), stuurman (1950-1953) en schipper (1953-1966). Over Jannes Toxopeus verscheen het boek ‘Dikke Bries’.

Voogd van Rottum

In de historie van de Redding Maatschappij komt nóg een Toxopeus voor. Hendrik Toxopeus, een oom van Mees. Hij was voogd van het eiland Rottum, waar hij met zijn gezin, een knecht en de reddingbootbemanning woonde. Hendrik Toxopeus adviseerde in 1917 aan de Redding Maatschappij om de toen 30-jarige Mees in dienst te nemen als reddingbootschipper. Hij kenmerkte hem als ‘woest maar kalm’ en een uitstekende zeeman. Hij had niets teveel gezegd.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.