Twee redders verloren bij tragische reddingsactie op de Noorderhaaks
Den Helder, 26 maart 1975 – Op woensdagavond 26 maart omstreeks 21:45 uur ontving schipper J.J. Bijl van het reddingstation Den Helder een melding over rode vuurpijlen ter hoogte van de Noorderhaaks. In het schijnsel van de vuurpijlen leek het om een jacht in nood te gaan. De reddingboot Suzanna voer om 22:00 uur uit met de volgvlet Christiaen Huygens op sleeptouw. Aan boord waren zes bemanningsleden, vastberaden om hulp te bieden.
Jacht vastgelopen op wrakresten
Bij aankomst rond 23:00 uur bleek het om het jacht Hasco III te gaan. Het schip was onderweg naar Helgoland, maar had geen gedetailleerde zeekaart van het Zeegat van Texel aan boord. Door een navigatiefout raakte het jacht in de branding van de Noorderhaaks en liep het vast op de wrakresten van de in 1965 gezonken Friesenland. De romp werd hierdoor beschadigd en het schip strandde in ondiep water.
Noodlottige reddingspoging
Vanwege de ondiepte kon de Suzanna niet dichter dan een mijl naderen. Opstappers Post, Van der Oord en Van Duivenbooden voeren daarom met de Christiaen Huygens naar het jacht om de opvarenden in veiligheid te brengen. Tijdens deze reddingspoging sloeg de volgvlet om door een hoge breker. De drie bemanningsleden kwamen in de branding terecht. Van Duivenbooden werd door de stroming meegevoerd, maar wist zich na lange tijd uit het water te trekken en bereikte het jacht. Van Post en Van der Oord ontbrak elk spoor.
Intensieve zoekactie
Een helikopter en meerdere schepen doorzochten de omgeving. Om 04:43 uur werd het lichaam van motordrijver Van der Oord gevonden bij de Razende Bol. Stuurman Post werd pas de volgende ochtend om 09:23 uur ter hoogte van Oudeschild aangetroffen. Voor beiden kwam de hulp te laat.
Grote verslagenheid
De ramp betekende een zware klap voor de Redding-Maatschappij. Voor het eerst sinds 1952 verloor de organisatie opnieuw redders tijdens een inzet. Het verdriet is het grootst voor de families van Post en Van der Oord, die hun geliefden moesten missen. De Redding-Maatschappij ontving steunbetuigingen uit alle hoeken van het land, waaronder een condoleance-telegram van Koningin Juliana en Prins Bernhard.
De missie gaat door
Ondanks deze tragische gebeurtenis blijft de KNRM haar belangrijke werk voortzetten. Zoals de heer H. Th. de Booy, voormalig directeur, ooit zei: “We zijn geslagen, maar niet verslagen.” De moed en toewijding van de redders blijven onveranderd, gedreven door de missie om levens op zee te redden – onder alle omstandigheden.
Herdenking
De reddingvlet Christiaen Huygens verdween in 1975 uit de reddingvloot, maar werd in 2025 door de scheepswerf Verhoef uit Alsmaar overgedragen aan het Reddingmuseum in Den Helder. Daar fungeert de boot nu als blijvend gedenkteken voor alle 74 redders die sinds 1824 hun leven verloren op zee.
De lijst van verdronken redders vind je hier.