Skip to main content

De reddingen en hulpverleningen komen vaak op het juiste moment

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Door de vele reddingsacties onderschatten we bij de KNRM niet dat geluk en ongeluk hand in hand gaan.

Je mag van geluk spreken

Er bestaan in de Nederlandse taal heel veel spreekwoorden en gezegden met "geluk" erin. Ook onze vrijwilligers nemen het woord geluk regelmatig in de mond als je de verhalen achteraf leest. Je hoort vaak: "Je mag van geluk spreken", "Geluk zit in een klein hoekje", "We zochten op goed geluk in het pikkedonker" of wat dacht je van "Geluk bij een ongeluk".

Er zijn veel achteraf verhalen van redders en geredden op onze website te vinden. Vind je het leuk om meer hierover te lezen? Je vindt alle blogs via onderstaande button.

Op het juiste moment

De historie van de KNRM is inderdaad een aaneenschakeling van geluk. Want over het algemeen komen reddingen en hulpverleningen op het juiste moment en worden mensen gered. Ook redders hebben wel eens geluk, doordat een zoekactie bij toeval resultaat heeft. Drenkelingen zoeken op zee is namelijk als zoeken naar een speld in een hooiberg.

En in sommige gevallen hadden redders geluk zelf een ongeluk te overleven. Redders gaan naar zee als anderen liever de haven opzoeken. Tegenwoordig zijn reddingboten snel, zeewaardig en veilig, maar dat was vroeger met een roeireddingboot heel anders. In de bijna 200 jaar van de KNRM zijn 69 redders verdronken door kapseizen van een reddingboot. Een veelvoud had het geluk op tijd op de omgeslagen reddingboot te kunnen klimmen en gered te worden. Anderen dreven af of kwamen om door onderkoeling.

Geluk en ongeluk gaan dus hand in hand. Bij de KNRM onderschatten we dat niet. Gelukkig blijven redders heel lang gemotiveerd door het geluk bij geredden én redder.

Ongelukken voorkomen

Wil jij niet afhankelijk zijn van geluk als je in nood komt op het water? Bij de KNRM vinden we preventie heel belangrijk. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Als maatschappelijke organisatie wil de KNRM bijdragen aan een veilig recreatief gebruik van het water. Door aandacht te besteden aan preventie, moeten verdrinking, verwonding, materiaalschade en ongerief bij de waterrecreant worden voorkomen. De KNRM hanteert als uitgangspunt bij haar preventieprogramma: veilig uit, veilig thuis!

We hebben zes veel voorkomende ongelukken voor je op een rijtje gezet, inclusief extra informatie en tips om vermijdbare oorzaken te voorkomen.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.