Skip to main content
Directeur van de KNRM Jacob Tas onthult de check van een miljoen euro van de Postcodeloterij. Fotograaf Nathan Reinds.
De check van een miljoen euro van de Nationale Postcodeloterij aan de KNRM bij een kusthulpverleningsvoertuig. Fotograaf Nathan Reinds.
Op de foto het huidige kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM. Fotograaf Dirk Sander. 
Een artist impression van het nieuwe kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM.
Postcodeloterij aan de KNRM bij een kusthulpverleningsvoertuig. Fotograaf Nathan Reinds.
De onthulling van de check van een miljoen euro van de Nationale Postcodeloterij aan de KNRM. Op de foto directeur Jacob Tas en Rick van KNRM Hoek van Holland, één van de ruim 1.500 vrijwillige redders op zee van de KNRM. Fotograaf Nathan Reinds.

1 miljoen euro voor 200-jarige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)

Datum: maandag 14 oktober 2024 | Sectie: Nieuws

Geweldige schenking van de Postcode Loterij ondersteunt verduurzaming en toekomstige aanschaf van vier nieuwe kusthulpverleningsvoertuigen (khv’s), wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de duurzaamheidsambities van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

KNRM directeur Jacob Tas werd op 14 oktober tijdens de viering van 200 jaar KNRM in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam verrast met een cheque van 1 miljoen euro.

Nieuwe milieuvriendelijke kusthulpverleningsvoertuigen
De bijdrage van de Postcode Loterij, uitgereikt door ambassadeur Gaston Starreveld, zal door de KNRM worden ingezet voor de verduurzaming van de kusthulpverleningsvoertuigen (khv’s). Deze kleine vrachtwagens van de KNRM spelen een belangrijke rol in het vervoer van gewonden en slachtoffers vanaf het strand en duinen naar gereedstaande ambulances, en bij de coördinatie van reddingsacties.

De nieuwe, specifiek voor de KNRM om te bouwen khv’s zullen bijdragen aan de realisatie van de duurzaamheidsambities van de KNRM tussen nu en 2035. In deze periode vernieuwt de KNRM de volledige vloot van varend en rijdend materieel. Door de vernieuwing van de motoren is een volledige overgang mogelijk van fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijke brandstof op basis van plantaardige olie (HVO100). Samen met elektriciteit via zonnepanelen op alle reddingstations, de werkplaats en het kantoor in IJmuiden kan de uitstoot van CO2 en fijnstof in de komende 15 jaar met 90% worden verminderd.

De huidige khv’s zijn 20 tot 30 jaar oud, hebben steeds meer onderhoud nodig en voldoen niet aan de huidige en toekomstige milieueisen. De KNRM opereert echter met diverse reddingstationsin natuurgebieden langs de Nederlandse kust.

Met de bijdrage van de Postcode Loterij kunnen de eerste vier nieuwe kusthulpverleningsvoertuigen worden aangeschaft en omgebouwd en kunnen de eerste vier KNRM-reddingstations mensen en dieren gaan redden met milieuvriendelijke khv’s.

Geweldige steun in realisatie duurzaamheidsdoelstellingen KNRM
Jacob Tas, directeur KNRM: “De rol die de KNRM al bijna 200 jaar heeft in de Nederlandse maatschappij is uniek. De vrijwilligers maken het reddende werk, van de KNRM, mogelijk door dag en nacht belangeloos beschikbaar te zijn. Ze pakken hun rol in de veiligheid van mens en dier op het water en dragen daarmee enorm bij aan het maatschappelijk belang voor Nederland. Daarvoor zijn veilige, sterke, maar ook duurzame reddingboten en voertuigen nodig. Wij zijn enorm blij dat de Nationale Postcode Loterij ons ondersteunt in deze belangrijke taak, via deze geweldige financiële bijdrage, die ons daarnaast enorm helpt in het verwezenlijken van onze ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen.” 

Steun aan belangrijke maatschappelijke organisatie voor Nederland waterland
Jonne Arnoldussen, managing director Nationale Postcode Loterij: “Het is fantastisch om, dankzij onze deelnemers, bij te kunnen dragen aan de 200-jarige, maar springlevende KNRM-organisatie. Een belangrijke maatschappelijke organisatie voor Nederland waterland. Al 200 jaar staan de vrijwillige redders van de KNRM klaar voor iedereen die in nood is op het water, en dit werk wordt volledig gefinancierd vanuit donaties en schenkingen. Wij helpen de KNRM graag om hun belangrijke werk nog jaren zelfstandig en zonder overheidssteun voort te zetten. We vinden het belangrijk dat we kunnen bijdragen aan de mooie ambities gericht op verduurzaming. We feliciteren iedereen bij de KNRM met de 200ste verjaardag en kijken uit naar een mooie samenwerking. 

Over 200 jaar KNRM
In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar, een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Ruim 30.000 vrijwillige redders hebben het water sinds 1824 veilig gehouden. En ook de komende 200 jaar zet de KNRM zich in voor veilig werken, leven en recreëren op het water!

Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingwerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel vrijwillig doen en dat de hulpverlening door de KNRM kosteloos is voor de geredden. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers en komt KNRM jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.500 mensen worden geholpen of gered.

Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar daarom worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze KNRM Lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingwerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.

Be traceable sticker

Op jouw board

Het kan gebeuren dat je onder zware omstandigheden op het water materiaal kwijtraakt. De speciale Be Traceable stickers van de KNRM, met jouw telefoonnummer erop, zorgen ervoor dat snel te achterhalen is dat dit jouw spullen zijn en dat jij veilig bent. Zo worden onnodige zoekacties voorkomen.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.