Skip to main content
Onthulling gedenkteken
Bloemlegging ter ere van de Huisduiner redders
Gedenkteken
In nagedachtenis van...

Herdenking verdronken Huisduiner redders 1824

Datum: maandag 14 oktober 2024 | Sectie: Nieuws

Op 14 oktober 2024 was het 200 jaar geleden dat voor de kust van Huisduinen het schip De Vreede verging.  Bij de reddingspogingen door Huisduiner dorpsbewoners verdronken drie schipbreukelingen en zes redders. Het was de directe aanleiding voor de oprichting van twee reddingmaatschappijen die nu samen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn.

De dorpsvereniging Huisduiner Belang nam het initiatief een permanent gedenkteken hiervoor te plaatsen op de dijk. Dit initiatief is omarmd door de KNRM en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Nazaten

Bij de herdenking van veel nazaten aanwezig van de redder Reindert Kruk, die als enige de ramp overleefde. Eén van hen, ook Reindert Kruk genoemd, onthulde de plaquette die herinnert aan de ramp van toen. Er werden bloemen en kransen gelegd namens de familie Kruk, de gemeente Den Helder, de KNRM en de vereniging Huisduiner Belang.

Het monument staat op de dijk en is een uitkijkpunt over het zeegebied waar in 200 jaar tientallen schepen zijn gestrand en honderden schipbreukelingen zijn gered door vrijwilligers van het reddingstation Den Helder. De zes verdronken redders in 1824 waren een ramp voor het dorp, maar hebben ertoe geleid dat er een georganiseerd reddingswezen ontstond langs de Nederlandse kust, waardoor in 200 jaar tijd meer dan 100.000 mensen zijn gered.

Donatie

Bij deze gelegenheid doneerde burgemeester Jan de Boer namens de gemeente Den Helder € 10.000,- voor de opleiding van nieuwe vrijwillige bemanningsleden van de Helderse reddingboot.

Be traceable sticker

Op jouw board

Het kan gebeuren dat je onder zware omstandigheden op het water materiaal kwijtraakt. De speciale Be Traceable stickers van de KNRM, met jouw telefoonnummer erop, zorgen ervoor dat snel te achterhalen is dat dit jouw spullen zijn en dat jij veilig bent. Zo worden onnodige zoekacties voorkomen.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.