Bevrijding! Reddingboot met Joodse vluchtelingen naar Engeland
Op 14 mei 1940 werd de reddingboot Zeemanshoop van KNRM-reddingstation Scheveningen gekaapt om naar Engeland te varen. Wie een plek aan boord kon bemachtigen slaagde daarmee het oorlogsgeweld, vervolging en een wisse dood te ontvluchten. Het is één van de bloedstollende verhalen uit de oorlogsjaren 1940-1945, waarin reddingboten van de KNRM het drukker hadden dan ooit tevoren. Onder gevaarlijke omstandigheden bleven de redders zich inzetten, onder bescherming van de Rode Kruisvlag.
Toen op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland uitbrak, werd op veel plaatsen zwaar gevochten. Rondom Den Haag en Scheveningen probeerden Duitse militairen de stad te veroveren om de regering gevangen te kunnen nemen. Veel mensen probeerden het geweld te ontvluchten. Vooral Joodse vluchtelingen zochten in Scheveningen een schip waarmee zij konden oversteken naar Engeland.
In de avond van 14 mei, terwijl Rotterdam in brand stond na zware bombardementen, lukte het vier Leidse studenten de motor van de reddingboot Zeemanshoop te starten. Nederland had gecapituleerd en het was een kwestie van tijd tot de bezetter de haven zou blokkeren en vluchten onmogelijk werd. 42 Joodse Nederlanders wisten eveneens een plek aan boord te vinden. De reddingboot was nauwelijks berekend op zoveel passagiers. Het werd een spannende tocht het donker tegemoet onder dreiging van gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. De motor sputterde geregeld, liep warm en draaide op halve kracht. Op goed geluk voeren zij over een kalme zee richting Engeland.
De volgende dag werd de reddingboot onderschept door een paar Engelse marineschepen. De passagiers werden overgenomen en in Dover aan wal gebracht. Allen overleefden de oorlog
Twee van de Joodse passagiers, broer en zus Belinfante, lieten in 1999 geld na aan de KNRM waarmee een nieuwe reddingboot Zeemanshoop geschonken werd aan de KNRM. Dat is nu nog steeds de reddingboot in Breskens.
Over de vlucht is een boeiend boek geschreven door Danny Verbaan, met tal van foto’s en verhalen van de mensen die het meemaakten. (Weg! - ISBN 978 90 5594 963 2).
De geschiedenis van de reddingboot Zeemanshoop is in 1972 beschreven door H.Th. de Booij, die directeur van de Redding Maatschappij was tijdens de oorlogsjaren. Ook de tocht naar Engeland is hierin beschreven. Lees het hier.