Skip to main content

Wie is de bekendste redder aller tijden?

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Maar wie is nou de meest bekende redder aller tijden? En waarom is deze redder zo bekend geworden? We nemen je vandaag mee in het verhaal van Dorus Rijkers.

Dorus redde 511 mensenlevens

Theodorus (Dorus) Rijkers is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Al op jonge leeftijd vergaarde hij bekendheid met zijn gedurfde reddingsacties die hij toen nog met zijn eigen boot uitvoer. In 1872 redde Dorus Rijkers alle 25 bemanningsleden van de bark Australia. Mede dankzij deze reputatie werd hij schipper op de roeireddingboot van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM).

Dertig jaar lang verrichtte hij talloze en soms heel spectaculaire reddingen, wat hem in Nederland tot een volksheld maakte. Hij redde in totaal 511 mensenlevens. Voor zijn werk ontving hij zowel in Nederland als daarbuiten menige hoge onderscheiding, waaronder van de Nederlandse Koning Willem III en de Duitse Keizer Wilhelm II. In 1911 ging hij op 64 jarige leeftijd met pensioen.

Er zijn nog beelden van Dorus in actie. Het is geen lange video, maar juist daardoor heel waardevol beeld!

Zijn begrafenis leek een staatsbegrafenis

Hij overleed op 81 jarige leeftijd op 19 april 1928. Zijn begrafenis leek wel een staatsbegrafenis. Als een nationale held werd hij ter aarde besteld op de begraafplaats van Huisduinen. Als eerbetoon aan één van de grootste redders uit die tijd werd een motorreddingboot naar hem vernoemd.

Zijn dood was overigens ook aanleiding om een comité samen te stellen dat een monument moest gaan oprichten dat in de persoon van Dorus Rijkers, alle zeehelden zou eren. Dit Nationaal Monument voor het Nederlandse Reddingwezen werd op 4 juni 1935 door Koningin Wilhelmina te Den Helder onthuld op een plein, dat later hernoemd werd in het Helden der Zeeplein. Verder zijn in Den Helder een straat en twee hofjes naar hem vernoemd. In één van de hofjes staat als persoonlijk monument een bronzen borstbeeld van Dorus Rijkers. Ook het in Den Helder gevestigde Nationaal Reddingmuseum draagt zijn naam.

We hebben ook een Reddingboot genoemd naar Dorus Rijkers, gestationeerd in Den Helder. Deze werd op 20 september 1997 gedoopt door mevrouw J.C. van Haaften de Vries, vice-voorzitter van het Dorus Rijkersfonds.

Vrijwillig redden dankzij vrijwillige bijdragen

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.