Waarom zijn boeren zo belangrijk voor het redden van schipbreukelingen?
Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Weet jij waarom boeren altijd een belangrijke rol hebben gespeeld bij het redden van schipbreukelingen? We vertellen het je graag!
De boten verplaatsen naar zee
Sinds het ontstaan van de KNRM in 1824 hebben boeren een belangrijke rol gespeeld bij het redden van schipbreukelingen. De eerste roeireddingboten stonden namelijk op een bootwagen klaar om naar zee gebracht te worden als een schip gestrand was. Daarvoor werden paarden gebruikt die door boeren uit de omgeving beschikbaar gesteld werden.
Tegenwoordig liggen de boten aan de kust ook niet standaard in zee. Als een station een melding krijgen, moeten ze heel snel de boot in het water zien te krijgen. De KNRM noemt dit een 'lancering', waarbij de boot het water in wordt geduwd. Maar de gemiddelde reddingboot van de KNRM weegt 10 ton en je hebt te maken met de strandgasten, wat soms zorgt voor een uitdaging. Hoe krijgen de bemanningsleden dan de boot over het strand het water in?
Tractoren en landbouwtrekkers
Sinds 1920 worden daarvoor tractoren gebruikt. Dat zijn over het algemeen landbouwtrekkers die waterdicht zijn gemaakt om een reddingboot in zee te kunnen duwen. De tractoren werden bestuurd door chauffeurs die gewend waren met tractoren om te gaan.
Tegenwoordig zijn de tractoren grote waterdichte landbouwtrekkers met een enorme trekkracht. De chauffeurs zijn niet altijd meer agrariër, maar er zijn nog heel wat boeren onder de vrijwilligers, die het redden op zee een mooie uitdaging vinden. Reddingstation Ter Heijde noemt hun landbouwvoertuig uit Engeland Calimero. Bekijk de vlog van bemanningslid Thijs Veenstra, om te zien hoe zo een lancering in zijn werk gaat.
Vrijwilligers
De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwilligers en vrijwillige bijdragen. De donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. Veel vrijwilligers zijn boeren die zich ook kosteloos voor de KNRM inzetten. Daarnaast zijn er ook boeren die de KNRM helpen met bijvoorbeeld het bouwen van drijvende boothuizen.