Waarom hebben KNRM-reddingboten zulke aparte namen?
Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. De KNRM heeft veel verschillende type reddingboten. Weet jij waarom ze heten zoals ze heten?
Schenken met een speciale bestemming
De nieuwste reddingboot van de KNRM werd zaterdag 30 september bij KNRM Reddingstation Stellendam gedoopt met de naam Valerie Struis. De naam werd gegeven door de familie die geld schonk voor de bouw van de reddingboot. In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat hebben reddingboten niet altijd een naam gedragen. De roeireddingboten hadden vrijwel allemaal een nummer in plaats van een naam.
In 1868 de eerste boot met naamgeving
In 1868 werd voor het eerst geld geschonken voor de bouw van een reddingboot met naamgeving. De gulle gever was de heer Josua van Eyk, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zijn schenking was bestemd voor een roeireddingboot die de naam van zijn echtgenote en dochter, Contantia & Sophia, moest dragen en bestemd was voor het reddingstation Petten. Zijn initiatief moest bovendien worden gepubliceerd, zodat meer mensen zijn idee zouden navolgen. Dat gebeurde inderdaad in 1874 voor de roeireddingboot Emilie van Eierland op Texel. Sindsdien volgden vele andere reddingbootnamen. Vooral na 1895, toen stoom- en motorreddingboten gebouwd werden, kregen alle reddingboten de naam naar de wens van de schenker.
Het verhalenboek Wie goed doet
Een deel van de namen en de schenkers is beschreven in het boek “Wie goed doet…”. Wie geïnteresseerd is kan een exemplaar van het boek aanvragen. Of lees verder in onze blogs die online staan waar het verhaal van de namen wordt verteld van de Zeemanshoop, Frans Hogewind, Valerie Struis, Bert en Anneke Knape, Frans Verkade en de Jeanine Parqui. Wil jij meer informatie over schenken met een speciale bestemming?