Skip to main content

De geschiedenis van ons donateursmagazine De Reddingboot

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Omdat de KNRM afhankelijk is van vrijwilligers en donateurs verscheen in 1911 ons eerste donateursmagazine genaamd De Reddingboot. Sinds het ontstaan heeft ons magazine veel verschillende vormen gekend. Maar vandaag de dag heet het magazine nog steeds De Reddingboot.

 Het ontstaan van De Reddingboot

Na oprichting van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in 1824 deden we het nog 87 jaar zonder ‘orgaan’. Tot in 1906 H. de Booy als bestuurslid / secretaris aantrad bij het toenmalige Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM) in Amsterdam. Hij vond de KNRM een slaperige boel en daar wilde hij graag verandering in aanbrengen! 

Het contact met de contribuanten, potentiële erflaters en bedrijven beperkte zich tot een gortdroog jaarverslag. Enige jaren later besloot hij de binding met de donateurs de huiskamers binnen te brengen en zo verscheen in februari 1911 de eerste De Reddingboot. Het doel was om informatie te verschaffen aan de donateurs en het blad zou verschijnen. Het resultaat was snel daar: binnen een jaar verzevenvoudigde het aantal contribuanten, met de viering van het 100 jarig bestaan waren het er al 3.000.

De ontwikkeling van het magazine

Nummer 1 tot en met 9 verschenen met een eenvoudige omslag. Vanaf nummer 10 werden de omslagen gemaakt door schilder E.M. Eden. Vanaf 1934 verscheen De Reddingboot in een moderner jasje en op vaste tijdstippen. In het voorjaar ontwikkelde we het jaarverslag en in de winter het kerstnummmer met mooie historische verhalen. Dit bleef bestaan tot de fusie met de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingenin 1991.

Na H. De Booy nam zoon Tom het stokje over in 1930. Ook hij was een begenadigd schrijver: zoals hij de reddingverhalen schreef, beleefde je ze mee. In 1970 werd de rol overgenomen door oud-schipper van Oosmahorn, Siep Zeeman. Deze voormalige coaster kapitein zocht een walfunctie en bleek ook te beschikken over een vlotte pen. Kees Brinkman en Edward Zwitser geven in de jaren daarna invulling aan het blad.

Vormgeving

De vormgeving van het blad werd steeds levendiger. In 1949 verschijnt het blad voor het eerst met het predikaat Koninklijk. In 1956 gaat zeefotograaf Cees van der Meulen voor de De Reddingboot werken met prachtige foto’s als resultaat. Formaat en vormgeving veranderen in de loop der jaren. Door het toenemend aantal reddingen kon niet meer elke redding beschreven worden. Sindsdien wordt er een selectie gemaakt.

Foto’s werden groter en beter afgedrukt, maar kern van het blad bleven altijd de verhalen. In 1989 kreeg de cover en ook het binnenwerk kleur. Vanaf 1997 kwam er een winternummer en in 2000 verschenen voorzicht extra uitgaves met een actueel karakter. Sinds 2002 verschenen er vier volwaardige nummer per jaar. In 2014 ging de KNRM terug naar drie keer per jaar. Naast drukwerk zijn ook de website, social media en video belangrijk geworden in de communicatie met de donateurs en vormen zij een waardevolle aanvulling ‘langszij’ De Reddingboot.

Binding met donateurs

Ons donateursmagazine is tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijk communicatiemiddel om donateurs te binden, te informeren en enthousiasmeren over de KNRM. Het biedt ons ruimte om uit te wijden over specifieke onderwerpen en we zetten donateurs die een belangrijke bijdrage hebben geleverd, graag in het zonnetje! Bovendien geeft het ons de mogelijkheid om elke donateur te bedanken voor hun loyaliteit!

Wil jij de Reddingboot ook ontvangen? Word dan donateur!

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.