Omgeslagen zeiljacht in de Eierlandsche gronden nabij Vliehors
Vanochtend kreeg onze bemanning om 09:49 uur alarm voor een omgeslagen boot in de Eierlandsche gronden.
Meteen gelanceerd en we spoedde ons naar de opgegeven positie. Net voordat we in de buitengronden door de brekers zouden gaan zag een van onze opstappers twee lege opgeblazen reddingsvesten. Beiden vesten meteen opgepikt en dit doorgegeven aan de Kustwacht. Vervolgens bleven we in deze richting varen en zagen we iets in de branding liggen. Eenmaal dichterbij bleek dit het 7 meter lange jacht te zijn wat nog maar net boven water uitstak, en door de brekers geheel volgelopen was. Wij konden de naam doorgeven aan de Kustwacht. Ook vroegen we de SAR helicopter de betreffende zandbank af te zoeken omdat we daar meer wrakstukken zagen drijven en rekening hielden met de heersende wind en lokale ebstroom in de gronden. Kort hierop vond de SAR heli een reddingsvlot met een opvarende van het jacht erin. Deze persoon is door de heli en winchman uit het vlot gehesen en z.s.m. naar het ziekenhuis in Den Helder gevlogen.
Ondertussen zochten de reddingboten Arie Visser, Graaf van Byland, Gul, Frans Hoogewind en het Kustwacht vliegtuig het gehele zoekgebied af voor mogelijke andere opvarenden van het jacht. Later volgde ook de reddingboten Joke Dijkstra, Zalm, Corneis Dito en het kusthulpverleningsvoertuig Peter Kaan uit De Koog voor de zuidkant van het zoekgebied.
Op verzoek van de Kustwacht bleven wij nabij het het jacht en namen diverse spullen uit zee aan boord. Onder andere een tas en een Kiteboard met hierop persoonsgegevens welke we aan de kustwacht doorgaven. Hier kon de Kustwacht meer informatie van de opvarenden mee verkrijgen. Omdat het jacht van de zandbank af stroomde hebben we het in overleg met de Kustwacht vastgemaakt en zeer voorzichtig met 1 a 2 knopen naar de Vliehors gesleept. Het sleepvast maken van het bijna geheel onder water zijnde jacht was geen makkelijke klus door de golven en kleine brekers, maar onze ervaren opstappers hadden de de klus zo geklaard. Tussen de zandbanken door met op het laatst minder als een meter water onder de kiel konden we het jacht naar het Kusthulpverlenings voertuig op de Vliehors slepen. De Frans Hoogewind en Gul assisteerden ons hierbij door dieptes door te geven en spullen welke uit het jacht spoelden op te pikken.
Na drie uur voorzichtig slepen konden we op 50 meter van de Vliehors de sleep aan de KNMR-ers van Vlieland overgeven. Een sleeplijn aan een grote shovel van de Luchtmacht trok het jacht hogerop op het droge. De gearriveerde politie van Vlieland heeft het jacht op de Vliehors onderzocht en er werden geen andere opvarenden aangetroffen. De Kustwacht bevestigde dat er maar 1 persoon aan boord van het jacht was en dat dit de persoon was welke door de SAR helicopter naar Den Helder was gebracht. Helaas is in Den Helder vastgesteld dat deze persoon was overleden.
Voor de bemanning van de Beursplein 5 was dit een indrukwekkende actie en blijkt helaas maar weer hoe gevaarlijk de Eierlandsche gronden kunnen zijn. Doordat er zeer snel na alarm 7 KNRM reddingboten, de SAR helicopter en het Kustwacht vliegtuig ter plaatse waren en deze volgens SAR zoekpatronen systematisch het gebied hebben afgezocht zijn het jacht, het vlot, de persoonlijke eigendommen, en de enigste opvarende wel gevonden.
Rond 15.00 uur waren we retour station en hebben we de boot, trekker en trailer afgespoten. Vervolgens hebben we met de bemanning en plaatselijke commissie de actie geëvalueerd. Rond 16.30 uur konden we huiswaart keren na een bijzondere en lange reddingsactie.
De Cocksdorp - Texel
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.