Skip to main content

Onzeewaardige Belgen gestrand in de Eierlandsche gronden

Datum: maandag 22 juli 2024 | Sectie: De Cocksdorp - Texel

Zondagavond 23:03 uur prio 1 voor de vrijwillige redders van KNRM reddingstation De Cocksdorp voor een gestrande pleziervaart sleepboot. Vertrokken uit Cuxhaven richting België, zonder goede zeekaarten of enige kennis van navigeren, had het Belgische drietal, de recent aangeschafte 103 jaar oude sleepboot op goed geluk het Eierlansche gat ingevaren. Men besefte niet dat hier de levensgevaarlijke ondiepe Eierlandsche gronden in de weg lagen...

Noord van de vuurtoren, middenin de binnengronden, maakte de bemanning van reddingboot Beursplein 5 meteen sleepvast, om de op de zandbanken stampende sleepboot naar dieper water te slepen. Dit lukte in eerste instantie, maar door de gierende eb kwam de sleepboot niet uit de gronden. Met hulp van de redders is het anker uitgezet zodat het kleine sleepbootje met opkomend tij los zou komen en zelf zijn route kon vervolgen. Hiervoor waren zeekaarten en routeaanwijzingen gegeven door de Texelse KNRM-ers.

Zover kwamen de onfortuinlijke Belgische pleziervaarders niet, want met opkomend tij, kreeg men maandagochtend de motor niet gestart... Ook bleek men niet verzekerd, waardoor de commerciėle dienstverleners geen sleep/hulp diensten aanboden.

Op verzoek van de Kustwacht is reddingboot Joke Dijkstra met de Beurplein 5 gealarmeerd. Doordat het anker was gaan krabben lag het slepertje in de brekers en stampte op de gronden. De Beursplein 5 kon door de geringe diepgang en goed zeemanschap wederom snel vastmaken en het slepertje vlot de gronden uitslepen.
De Joke Dijkstra nam de sleep over, tot de bemanning de motor weer aan de praat had gekregen.

Nadat de sleper en technische installatie nogmaals voor langere tijd gecontroleerd was op eventuele schade en lekkage gaf de schipper aan dat men zelf verder kon en wilde varen. Hierop heeft de Joke Dijkstra, west van De Koog, losgegooid en voer naar de Helderse thuishaven. De sleepboot bleef in contact met de Kustwacht en vervolgde zijn reis.

De Texelse en Helderse vrijwilligers konden na vele uren inzet en een korte boterham onderweg, meteen naar hun werk.

De Cocksdorp - Texel

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.