KNRM Texel De Cocksdorp opent nieuw boothuis
Het reddingstation Texel De Cocksdorp van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een nieuw boothuis. Het nieuwe boothuis werd vandaag officieel geopend. Het oude boothuis uit 1961 had een hoge nostalgische waarde, maar door de invloed van weer en wind was het, compleet met gescheurde muren, na bijna zestig jaar ‘op’. Renoveren bleek vele malen duurder dan nieuwbouw. En daarom werd er gesloopt en verrees, op dezelfde plek nabij het Eierlandsche Gat, een nieuw onderkomen voor de reddingboot en de vrijwillige bemanning.
Er is gekozen voor erosiebestendig bouwen. Vanwege het zand en de zilte lucht slijten gebouwen sneller dan normaal. De staalconstructie heeft de hoogste windklasse en kan de meest extreme stormen weerstaan. Ook is de gevelbekleding bestand tegen de invloeden van zout, zand en wind. De fundering is dubbel gewapend om de reddingboot met bootwagen en tractor, die samen 30 ton wegen, te kunnen dragen. De hoog-isolerende wanden en dakpanelen, een slim verwarmingssysteem en veel invallend zonlicht zorgen voor een laag energiegebruik. En zo is er de afgelopen maanden een duurzaam en doelmatig boothuis verrezen. Het boothuis heeft naast een stalling voor de Valentijn- klasse reddingboot “Beursplein 5”, een bemanningsverblijf, een pakkenruimte en voldoende bergruimte.
Dirk Dragts
Het boothuis is vernoemd naar Dirk Dragt (1936-2019). Hij was tussen 1974 en 2015 bestuurder van de Stichting Helden der Zee Fonds Dorus Rijkers. Gedurende zijn bestuursperiode droeg Dragt bij aan het financieel mogelijk maken van tientallen projecten van de Redding Maatschappij. Omdat het Dorus Rijkers Fonds substantieel heeft bijgedragen aan de nieuwbouw van het KNRM-boothuis op Texel De Cocksdorp en als blijk van waardering voor alles dat Dragt voor het fonds, maar ook voor de KNRM heeft betekend, krijgt het boothuis de naam Dirk Dragt. De opening vond plaats door de familie Dragt.
Naast de bijdragen van het Dorus Rijkers Fonds en lokale sponsoren, is onder donateurs van de KNRM ruim € 275.000 opgehaald. Rond de 330 donateurs hebben gekozen voor een bijdrage hoger dan € 250,- en daarvan zijn op een bord ruim 180 gevers met hun naam (of alternatief) in het boothuis gehangen. Daarnaast heeft de bemanning de afgelopen maanden, na de casco oplevering in december 2018, zelf heel veel manuren gestoken in de inrichting van het boothuis.
KNRM Texel De Cocksdorp
De vrijwillige redders op Texel vormen een hechte groep; de trots om bij de KNRM te horen is op een eiland nog groter dan op het vasteland. De KNRM heeft drie boothuizen op het eiland. Naast KNRM De Cocksdorp liggen ook in De Koog en Oudeschild reddingboten paraat. Samen verrichtten zij 90 reddingen in 2018. Met circa 22 acties per jaar is De Cockdorp weliswaar een rustig reddingstation, maar het Eierlandsche Gat tussen Texel en Vlieland is een verraderlijk zeegebied, waar de zandbanken door eb en vloed elke dag veranderen. In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat zijn er talloze schepen vergaan. Veel zeelieden verloren hun leven, maar even zoveel werden gered door de vrijwillige redders van de KNRM. De bemanning van KNRM Texel bestaat in totaal uit 46 vrijwilligers verdeeld over de bemanning, walploeg en plaatselijke commissie.
De Cocksdorp - Texel
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.