Skip to main content

Hotspotkaart KNRM: ontdek waar veel watersporters vastlopen en hulp nodig hebben

Watersporters die willen weten waar ze extra moeten opletten tijdens hun zomerse boottocht kunnen de hotspotkaart van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) downloaden.  De kaart toont vijf gebieden op zee en binnenwateren waar zeil- en motorboten vaak in de problemen komen en hulp van de KNRM nodig hebben. De hotspotkaart is onderdeel van de jaarlijkse watersportcampagne van de KNRM. Het doel van de campagne is watersporters te informeren over het belang van een goede voorbereiding en tips te geven om problemen te voorkomen.

De hotspots zijn het Waddengebied, IJsselmeer, de Zeeuwse Wateren, Biesbosch en Randmeren. Waarbij de eerste vier gebieden vooral 'bekend' staan vanwege vastlopen op ondieptes. Vorig jaar kwamen de vrijwillige redders van de KNRM zo'n driehonderd keer in actie vanwege gestrande boten, al dan niet door navigatiefouten. Na motorproblemen is dit de belangrijkste reden waarvoor de KNRM moest uitvaren.

hotspotkaart

Waddenzee 

Op de Waddenzee ziet de KNRM drie bekende vastloopplekken: onder Texel bij zandplaat De Bollen. Tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen, met name rondom de Boontjes, Vlielanderbalg en buiten de vaargeul tussen Harlingen en Terschelling. En ook onder Ameland en Schiermonnikoog lopen er geregeld boten vast net buiten de vaargeul en rondom Brakzand. Enkel kennis van het getij hebben, is niet voldoende om veilig over de Waddenzee te varen, aldus Boudewijn Stal, schipper van KNRM Schiermonnikoog. "De wind beïnvloedt uiteindelijk hoe hoog of laag het water komt. Bij een zuidoostenwind stroomt het water vanaf het Wad de Noordzee in en zijn de waterdieptes dus ineens een stuk lager. Met vastlopen als gevolg."

Download hier de Hotspotkaart

Paniek aan boord

Waar de ene zeilboot rustig wacht tot opkomend water, ontstaat er op andere boten lichte paniek door tijdsdruk vanwege de verhuurtermijn van de boot of schade aan een zwaard door golfslag. "Sommige zeilers weten niet wat ze moeten doen en proberen via de motor weer los te komen. Zo raken de filters vol zand en loopt de waterkoeling vast. En niet alle zeilboten zijn ook geschikt om droog te vallen. Bij een zwaard van bijna anderhalve meter lig je echt heel schuin. Je kunt je voorstellen dat bij opkomend water er dan eerst heel wat water in de kuip loopt voordat de boot weer rechtop komt."

Waddenzee aan de grond Fotograaf Andries de la Lande Cremer

Biesbosch

Niet alleen de Wadden kennen getij. Waar veel watersporters geen eb en vloed verwachten, is de Biesbosch. Met als gevolg talloze vastlopers. Mensen leggen aan op een van de vele eilandjes en ontdekken aan het einde van de dag dat hun boot muurvast ligt. Voordat er een reddingboot op pad gaat, adviseert de KNRM watersporters om eerst zelf te proberen los te komen. Zet alle opvarenden aan één kant en duw dan de boot los. Maar doe dit niet op het Veerse Meer, ook een bekende vastloopplek. Door oesters op de bodem is er een groot risico dat watersporters zich lelijk verwonden. Vraag dan een boot in de buurt om een sleepje. 

Let op de natuur

Boudewijn en zijn bemanning varen geregeld langs de droogvallers bij Schiermonnikoog om mensen uitleg te geven en vooral gerust te stellen. "Alleen als het een benarde positie wordt met kans op schade aan personen of materiaal gaan we slepen of nemen we mensen aan boord van onze reddingboot."
Er zijn ook talloze watersporters die zich bewust laten droogvallen op de Wadden. "Dat is fantastisch mooi, die rust en het prachtige uitzicht. Maar kijk wel goed op kaarten of het in dat gebied is toegestaan", adviseert Boudewijn. "En verstoor de natuur niet door naar groepen vogels of zeehonden te lopen."

Betonning

Goede waterkaarten zijn sowieso een must voor elke watersporter. Boudewijn komt ze nog wel eens tegen zonder actuele kaarten of met een wegenkaart in de hand. "De betonning wordt hier vaak verlegd. Als je even niet oplet zit je in een ondiepe geul en duurt je tochtje van Lauwersoog naar Schiermonnikoog ineens zes uur langer. Een tijdje terug hadden we nog een zeiler die door de boeien het bos niet meer zag en die we op weg moesten helpen."
Hij adviseert watersporters op de Waddenzee naar de nieuwsuitzendingen van de verschillende vuurtorens te luisteren. Die geven elke twee uur een update over getij en de weersverwachting. "Of neem bij twijfel over routes zelf contact met ze op."

App

Naast de hotspotkaart is er ook de KNRM Helpt App. Daarmee maak je vaarplannen, check je vaarroutes en weersituaties. En bij pech of noodsituaties is snel hulp in te schakelen. Bij spoed worden watersporters meteen doorverbonden met de Kustwacht. Bij niet-spoed worden ze doorverbonden met het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Bij gebruik van de app zien Kustwacht en KNRM ook waar de boot zich precies bevindt.

Boudewijn: "Waar je ook vaart, ga voorbereid het water op. Dat is niet anders op de Wadden dan op de Randmeren waar een stevige onweersbui ook flinke problemen kan geven. Bepaal van tevoren je plan, de omstandigheden en of jij als persoon dat aankan."

De KNRM reist met je mee 

Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding van je vaartocht. Download onze gratis app KNRM Helpt in de App Store of Google Play. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch misgaat. Veilig uit, veilig thuis!

Informatie over pech of nood op het water? Check www.knrm.nl/wij-helpen

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.