Dierendag: tips voor veilig in, op en bij het water met je hond
Vandaag is het dierendag! Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen rekenen op onze hulp. In 2023 hebben de vrijwillige redders van de KNRM 123 dieren uit het water gered! Waaronder:
- 44 honden
- 3 katten
- 33 zeehonden
- 2 dolfijnen
- 1 bultrug
Om ieder baasje bewust te maken van de risico's, tips te geven en écht een zorgeloze zomer te bezorgen, slaan VIER VOETERS en de KNRM de handen ineen. De samenwerking tussen KNRM en VIER VOETERS is niet meer dan logisch: wij vinden het allebei ontzettend belangrijk om dieren veilig op en rond het water te houden. Wij zetten als VIER VOETERS in op verantwoord huisdierenbezit en daar is dit een onderdeel van. De KNRM rukt uit als het onverhoopt toch misgaat.
Riem en reddingsvest
Bas Brand is een van de vele KNRM-vrijwilligers. Hij heeft zelf ook een hondje, teckel Jaap. Die leerde hij al direct aan om niet zelf het water in te gaan. "Hij springt nooit uit zichzelf in het water. Dat vind ik heel belangrijk. Wij wonen aan het water en daar is het heel druk. Als hij er opeens in springt, dan overleeft hij dat waarschijnlijk niet. Daar varen zo veel bootjes. Hij blijft netjes op afstand. En als we bij een jachthaven komen, dan zet hij geen stap tot ik zijn riem omdoe. Daarnaast heeft hij op die plekken zijn reddingsvestje om."
Dat reddingsvestje is al een tip. Brand adviseert iedere hondeneigenaar om zijn trouwe vriend daarmee te beveiligen. "Het biedt extra drijfvermogen en helpt tegen de vermoeidheid in het water. Daardoor houdt de hond het langer vol."
Aangelijnd veilig
Je wilt natuurlijk überhaupt voorkomen dat je hond in die situatie terechtkomt. Het is vooral een kwestie van goed opletten op hoge steigers en pieren, bij kademuren en in een boot. “Het allergrootste gevaar zit 'm erin dat een hond niet zelfstandig meer uit het water kan komen. Stel dat hij van een kademuur of hoge steiger valt of van een boot springt, daar kom je niet zomaar terug op. Ze kunnen wel zwemmen, maar houden dat ook niet een half uur vol. Je kunt hen in het water vergelijken met een kind. Je moet echt heel goed opletten. Ons advies is om je hond op dit soort plekken aan te lijnen." Van de 44 honden in nood in 2023, was een aanzienlijk aantal van een pier gesprongen of gevallen. Soms zwom de viervoeter te ver de zee in. Of kwam hij met zijn baasje in de problemen, doordat hun boot vastzat.
De zee is de gevaarlijkste plek voor een hond, vertelt Bas. "Als je daar overboord gaat, dat geldt voor mensen en dieren, ben je bijna niet meer te vinden. Honden zijn ook nog eens moeilijker te zien. Ze zijn kleiner en zwaaien niet met hun armen zoals mensen. Je ziet alleen z'n koppie. Onze reddingsvestjes kunnen nog helpen, die hebben felle kleuren.”
10 tips voor in, op en bij het water:
1. Houd je hond aan de lijn in de buurt van het water.
2. Voorkom dat je hond van een pier, boot of kademuur in het water kan springen.
3. Check de weersvoorspellingen: wordt het niet té warm of gaat het opeens stormen?
4. Neem altijd koud drinkwater mee en voorkom dat je hond verbrandt.
5. Houd als je naar de kust gaat de getijden goed in de gaten.
6. Trek je hond een reddingsvest aan.
7. Wil je met je hond zwemmen? Geef ‘m dan de kans om langzaam aan het water te wennen.
8. Kies zwemplekken zonder sterke stromingen, ook al is je hond een goede zwemmer.
9. Droog je hond bij koel weer na het zwemmen direct af.
Komt je hond toch in de problemen in het water? Ren hem dan niet roekeloos achterna. Schat de situatie in en bel eventueel 112 of de Kustwacht op 0900-0111.
Gerelateerde blogs
KNRM Helpt Assistentie Centrum
MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL
Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100
Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.