Hoe vaar je zorgeloos de zomer door?
Een zomerse dag op het water kan heerlijk zijn, maar motorpech in een drukke vaargeul, aan de grond lopen zonder goede waterkaarten, of paniek aan boord door onweersbuien kunnen een vaartocht ineens een stuk minder leuk maken. Met de vakanties voor de deur start de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar jaarlijkse watersportcampagne. Het doel van de campagne is watersporters te informeren over het belang van een goede voorbereiding en tips te geven om problemen te voorkomen.
In 2023 kwam de KNRM meer dan 2.300 keer in actie voor hulpvragen. In een kwart van de gevallen ging het daarbij om vaartuigen met motorpech, waarmee dit bovenaan het lijstje van redenen waarvoor de KNRM moet uitvaren staat. Michael Pikker, schipper van KNRM Blaricum, ziet slecht onderhoud als de belangrijkste oorzaak van pruttelende en stilvallende motoren. "Het hebben van een boot betekent niet alleen leuk varen, maar ook die boot onderhouden." Volgens Michael besteden watersporters daar steeds minder tijd en aandacht aan. Zeker na het voorjaar als de boten weer uit de stalling komen, kunnen in de brandstoftankbacteriën ophopen die een soort slurry veroorzaken. Een paar golfjes verder en al die viezigheid komt omhoog, verstopt de filters en de motor houdt ermee op.
Levensgevaarlijke situaties
Hoe snel het mis kan gaan weet Michael maar al te goed: "De Randmeren zoals het Gooi- en Eemmeer zijn vrij smal. Met een beetje wind en stroming lig je zonder motor binnen een minuut tegen de dijk. Laatst nog hebben we samen met KNRM Huizen een lekgeslagen boot van de kant moeten halen." In gebieden met veel beroepsvaart leiden motorstoringen bij pleziervaartuigen ook niet zelden tot levensgevaarlijke situaties door bijna-aanvaringen.
Kortom: goed onderhoud scheelt heel wat stress en voorkomt dat de KNRM met grote spoed het water op moet.
Ankeren
Mocht de motor alsnog uitvallen, gooi dan zo snel mogelijk het anker uit. Michael: "Zorg dat die voor het grijpen ligt en niet nieuw in de verpakking tussen de groenteblikken onder een bank. Oefen het ankeren ook eens op een rustig moment. Is het anker zwaar genoeg voor jouw boot en heb je voldoende lijn? Het is net als met reddingsvesten; je kunt de duurste spullen kopen, maar je hebt er niks aan als je ze niet gebruikt."
En dan is er ook nog de categorie motorproblemen door 'stommiteiten', aldus Michael. "Als jij de hele dag lekker op een eilandje in het Eemmeer hebt gelegen met het koelkastje aan, dan weet je één ding zeker: Je bier was koud, maar je accu is leeg. Wij adviseren dan ook altijd om een aparte accu te installeren voor accessoires."
Waterplanten
Motorissues waar watersporters minder controle over hebben zijn de problemen door fonteinkruid, een waterplant die rond het IJsselmeer, IJmeer en de Randmeren voor veel overlast zorgt. De planten groeien bij warm weer vanaf de bodem richting het licht. Soms zijn het slierten van wel drie meter lang.
Michael: "Ze draaien vast in de schroeven of verstoppen het koelsysteem van de motor waardoor alles vastloopt. Maar ook kleine zeilbootjes raken erin verstrikt. Zo hebben we vorig jaar een jongetje in een Laser-bootje gered die door de planten te weinig vaart had bij het overstag gaan en in het water viel. Tussen de stugge planten is echt lastig watertrappelen en zwemmen, gelukkig waren we net op tijd."
Blijf zoveel mogelijk binnen de vaargeulen waar de waterplanten worden gemaaid. En check www.waterplanten.nu voor de actuele situatie rondom de Randmeren.
KNRM Helpt-app
Motorproblemen voorkomen begint dus met een goede voorbereiding van je vaartocht. Speciaal voor watersporters is er de KNRM Helpt-app. Daarmee maak je vaarplannen, check je vaarroutes en weersituaties. En bij pech of noodsituaties is snel hulp in te schakelen.
Bij spoed worden watersporters meteen doorverbonden met de Kustwacht. Bij niet-spoed worden ze doorverbonden met het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Daar helpen ervaren operators ze weer op weg. In veel gevallen lukt dit ook inderdaad. Ze adviseren bijvoorbeeld een sleepje te vragen aan een voorbijganger of ter plekke het filter te vervangen. Een goede zaak vindt Michael. "Zo kunnen onze vrijwilligers zich richten op de reddingsacties waar onmiddellijke hulp nodig is."
De KNRM reist met je mee
Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding van je vaartocht. Download onze gratis app KNRM Helpt in de App Store of Google Play. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch misgaat.
Veilig uit, veilig thuis!
Informatie over pech of nood op het water? Check knrm.nl/wij-helpen of download hier de folder
Meer weten over motorstoringen? Bekijk ons webinar over motorstoringen op de YouTube-pagina van Varen Doe Je Samen: https://bit.ly/motorstoring
Gerelateerde blogs
KNRM Helpt Assistentie Centrum
MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL
Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100
Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.