Vermoeidheid bleek een ernstig hartinfarct
“Natuurlijk kende ik als visserman de KNRM. Ik kende ook de jongens van de reddingboot en weet hoe enthousiast zij zijn. Maar nu heb ik ook met eigen ogen gezien hoe professioneel en doortastend zij te werk gaan als het er echt om spant. In één woord indrukwekkend!”
Aan het woord is Simon Koornstra, schipper-eigenaar van de Harlinger garnalenkotter HA4. Begin dit jaar hielp hij met zijn kotter mee met opvissen van rommel in de Waddenzee, afkomstig uit de overboord geslagen zeecontainers. “Als de Waddenzee je werk- en leefomgeving is en er dreigt daar een milieuramp van ongekende omvang, dan ben je blij dat je iets kunt doen. Op verzoek van de KNRM sloten wij aan bij de opruimwerkzaamheden.”
Zijn vriend Jan Frik behoort niet tot de eigenlijke bemanning van de HA4, maar stapte voor deze gelegenheid op. “Deels met hetzelfde gevoel als Simon: je wilt iets doen!” Anderzijds zocht Jan een verzetje. De zelfstandig ondernemer zat op het werk in een buitengewoon stressvolle tijd en een paar dagen naar zee zou hem goed doen, zo dacht hij. Op die winderige zaterdag zaten Simon en Jan zo met z’n tweeën aan boord.
Simon: “Na verloop van tijd gaf Jan aan dat hij zich niet lekker voelde.” Jan knikt en verduidelijkt: “Mijn linkerarm voelde lam aan, ik had pijn op de borst en voelde mij enorm moe. Hoewel die klachten voor mij niet onbekend waren, besloot ik toch rust te nemen en ik ging in het stuurhuis op de bank liggen.” Simon werkte in zijn eentje door, haar hield ondertussen ook zijn scheepsmaat goed in de gaten. “Ook omdat Jan de klachten van zichzelf kende en dit soort fysieke werk natuurlijk een fysieke reactie kan opleveren, dachten wij dat het wel los liep. Tot de situatie steeds verder verslechterde en Jan zelfs een beetje grijs begon te zien: toen besloten wij de reddingboot te roepen. Ook omdat wij nog anderhalf uur nodig zouden hebben om de haven te bereiken.”
AED en zuurstof
De patiënt kreeg direct zuurstof toegediend en de 47-jarige ondernemer knapte er zichtbaar van op. Niettemin drong de RMD-arts aan op evacuatie en spoedvervoer naar de haven, waar een ambulance klaarstond om Jan te onderzoeken.
Na vertrek van de reddingboot belde Simon met de vrouw van Jan. “Ik adviseerde haar om naar de haven te gaan, omdat Jan daar met grote spoed naar onderweg was.” En zo gebeurde het ook. Jans vrouw was er getuige van hoe haar man vanaf de reddingboot werd overgedragen aan het ambulancepersoneel. Die constateerde bij Jan even later een zwaar hartinfarct.
Jan, die voor dit gesprek weer even op bezoek is bij de KNRM, staart voor zich uit. Hij is zich er duidelijk van bewust dat hij door het oog van de naald is gekropen. “Het klinkt bizar, maar als mij dit moederziel alleen op de zaak was overkomen, weet ik niet of ik het had overleefd. Nu was Simon bij me en was het voorval een wereldactie van KNRM Harlingen. Je wilt niet weten hoe dankbaar ik die mannen ben…”
Oververmoeid
Simon: “het is maar goed dat wij in het begin niet wisten dat het zo ernstig was. Ik had dan weinig tot niets voor jan kunnen doen. De kennis en kunde en de doortastende manier van werken van de KNRM-jongens was meer dan welkom.”
Jan werd in Leeuwarden meermalen geopereerd en intussen mag hij hardop zeggen dat alles goed is afgelopen. “Mét daarbij de wetenschap dat ik mijn levensstijl moest aanpassen. Ik werk nu op een andere manier en ben gestopt met roken. Mede dankzij Casper, Dirk, rein en al die anderen, de RMD-arts, het ambulancepersoneel en de mensen in het ziekenhuis krijg ik een tweede kans. Een buitenkans die ik heel serieus wil nemen.”