We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de KNRM. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. We hebben alle vragen op onderwerp ingedeeld, zodat je snel kan zien of je vraag ertussen zit. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het hoofdkantoor of met een van de reddingstations.
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Opgericht in 1824. Zorgt ervoor dat iedereen die in nood is op zee of ruim binnenwater in Nederland hulp krijgt. De KNRM stationeert reddingboten op 45 reddingstations langs de kust, die bemand worden door professioneel opgeleide vrijwilligers. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs.
We redden en helpen mensen waar het moet. Dat doen we met vrijwilligers, kosteloos en 24/7 onder alle omstandigheden. Daarnaast doen we er alles aan om incidenten op het water te voorkomen. De KNRM is geen overheidsdienst, maar een zelfstandige organisatie die in stand wordt gehouden met donaties, giften en nalatenschappen.
Zeevarenden en watersporters kunnen rekenen op reddingboothulp door vrijwilligers van de KNRM. Bemanningen van zeeschepen of jachten, waar ook ter wereld, kunnen kosteloos een beroep doen op de artsen van de Radio Medische Dienst (RMD), bij ernstige ongelukken of ziekte aan boord. De KNRM-lifeguards bewaken in de zomermaanden de stranden op de Friese Waddeneilanden.
De KNRM heeft 45 reddingstations en 10 lifeguardposten langs de kust. Het kantoor en de werkplaats van de KNRM zijn gevestigd in IJmuiden. Wil je precies weten waar je de KNRM kunt vinden? Bekijk alle locaties op de overzichtskaart via onderstaande button.
Je kunt de KNRM helpen door donateur te worden, een gift te doen of je aan te melden als vrijwilliger. Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door meer dan 130.000 donateurs die ons financieel ondersteunen. Met kleine donaties en giften of met periodieke schenkingen, legaten en nalatenschappen via een testament. Vrijwilligers bemannen de reddingboten, de kusthulpverleningsvoertuigen en vormen het lokale bestuur van de reddingstations.
De belangrijkste reden: wij vragen niet om subsidie! Voornamelijk omdat het al 200 jaar niet nodig is, dankzij onze donateurs.
Wij zijn een onafhankelijk goed doel, ontvangen geen subsidies en bestaan dankzij donateurs. Niet voor niets noemen wij onze donateurs ‘Redders aan de wal’ en voelen we een diepe wederzijdse verbondenheid. Met hun steun kunnen wij nu en in de toekomst veilig uitvaren. Vanuit dat besef vernieuwen we met hen onze vloot en zijn we dankbaar voor wat we samen bereiken.
Sinds de KNRM in 1824 werd opgericht is de organisatie gefundeerd op drie pijlers van vrijwilligheid:
Vrijwillige bemanningsleden zetten zich kosteloos in voor het reddingwerk.
Donateurs bekostigen de KNRM met vrijwillige bijdragen en nalatenschappen.
Het reddingwerk is kosteloos. Geredden vragen we een vrijwillige bijdrage te geven.
De zelfstandigheid van de KNRM versterkt de passie en de trots van iedereen die bij de KNRM betrokken is. Subsidie kan de pijlers en de succesformule van de KNRM aantasten.
Waar het kan zoekt de KNRM wél financiële bijdragen voor projecten die vanuit subsidieregelingen in aanmerking komen voor een investeringsbijdrage, bijvoorbeeld voor verduurzaming.
De KNRM voert reddingsacties uit in opdracht en onder leiding van de Kustwacht. De Kustwacht is een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor toezicht en dienstverlening op zee. Voor de dienstverlenende taak Search and Rescue (zoeken en redden) worden de reddingboten van de KNRM ingezet. De KNRM heeft zich in een convenant verplicht 24 uur per dag beschikbaar te zijn op verzoek van de Kustwacht.
De Kustwacht heeft vliegtuigen en reddinghelikopters beschikbaar voor zoekacties en reddingen op zee. Alle reddingsacties worden door de Kustwacht gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.
Zowel de KNRM als de Reddingsbrigade is een reddingorganisatie op en aan het water. Ze vullen elkaar goed aan vanaf het strand tot ver op zee. De voornaamste verschillen hebben te maken met de organisatiestructuur, de financiering en de manier waarop de vrijwilligers worden ingezet.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een stichting en wordt voornamelijk in stand gehouden door donaties, schenkingen en nalatenschappen.
Delokale reddingsbrigadesenReddingsbrigade Nederlandzijn verenigingen en worden voornamelijk in stand gehouden door contributies van leden en subsidies van lokale en landelijke overheden.
DeKNRMis een centraal geleide organisatie met 45 reddingstations langs de Noordzee en ruim binnenwater.
Reddingsbrigade Nederlandis een koepelorganisatie van 155 aangesloten reddingsbrigades, met zelfstandige reddingsbrigades verspreid langs de kust en in het binnenland.
DeKNRMleidt haar meer dan 1.500 vrijwilligers op tot varende redders, die na een alarmering uitvaren met reddingboten. 24 uur per dag, onder alle weersomstandigheden.
Reddingbrigadesleiden hun 21.000 jeugd- en seniorleden op tot zwemmend en varend redders. Hun 3100 gediplomeerde lifeguards houden voornamelijk in de zomermaanden toezicht op recreanten (zonners, baders, zwemmers, watersporters en evenementbezoekers) en zijn op enkele locaties 24 uur per dag inzetbaar.
In kustplaatsen waar zowel een reddingsbrigade als een KNRM-reddingstation is gevestigd, wordt nauw samengewerkt en worden zelfs boothuizen gezamenlijk gebruikt. Vaak stromen reddingsbrigadeleden door naar de KNRM-bemanning.
Je gegevens worden door vertrouwelijk behandeld, volgens de geldende wetgeving. Voor nadere toelichting verwijzen wij je graag naar ons Privacy Statement.
Over de KNRM valt veel te vertellen en te laten zien! Op onze website vind je veel informatie en we hebben een boekje gemaakt dat je goed kunt gebruiken: Redders op woest water. Je kunt het gratis downloaden van de spreekbeurtpagina https://www.knrm.nl/spreekbeurt
Wil je liever een echt boekje? Dan kun je het bestellen voor € 3,95.
Op de Actueel pagina https://www.knrm.nl/actueel van de KNRM kun je het laatste nieuws lezen. Ben je journalist en heb je vragen? Neem dan contact op met onze woordvoerder. Bel naar 0620 572 979 (direct) of (0255) 548 454 (via kantoor). Deze telefoonnummers zijn 24/7 bereikbaar of bezoek onze perspagina https://www.knrm.nl/pers voor de laatste persberichten.
De KNRM kan niet zonder vrijwilligers, dus we hebben altijd vacatures openstaan voor vrijwilligerswerk. Op het kantoor en in de werkplaats in IJmuiden en op een aantal reddingstations hebben we daarnaast ook betaalde functies. Bekijk op de vrijwilligerspagina hoe je vrijwilliger wordt. Op de vacaturepagina vind je het actuele aanbod in vacatures, zowel vrijwillig als betaald.
Alleen donateurs krijgen de mogelijkheid een keer mee te varen met de reddingboot. Dat kan uitsluitend op Reddingbootdag, onze jaarlijkse open dag. Op andere momenten is dat niet mogelijk. Wil jij dat ook? Meld je dan aan als donateur van de KNRM.
Ben je met een vaartuig in nood of op het water betrokken bij een noodsituatie? Of heb je behoefte aan assistentie om erger te voorkomen of ben je betrokken bij een situatie op het water waarbij niet-spoedeisende hulp wenselijk is? Bekijk dan hieronder de vragen over de hulpverleningen die de KNRM biedt op het water.
Wanneer je zonder spoed hulp nodig hebt, kun je met (commerciële) hulpverleners een prijsafspraak maken en een tijdstip afspreken. Heb je die hulp geaccepteerd, dan kun je die niet zomaar weigeren.
Heb je de KNRM gevraagd hulp te verlenen en verschijnt eerst een andere hulpverlener, dan kun je die hulp weigeren en wachten op de KNRM. Besef wel dat onze hulp wordt uitgevoerd door vrijwilligers en voor jou weliswaar kosteloos is, maar voor ons brandstofkosten met zich meebrengt. Je bepaalt zelf welke bijdrage je voor onze geboden hulp wilt doneren.
Uiteraard kunt je ook mede-watersporters om hulp vragen als die in de buurt en bereikbaar zijn. Daarvoor heb je een marifoon nodig. Let wel goed op of de hulpverlening veilig kan gebeuren voor jezelf en voor je mede-watersporter. Spreek duidelijk af of je voor collegiale hulp moet betalen of niet.
Bij triage wordt aan de hand van een aantal vragen door de Kustwacht beoordeeld hoe ernstig jouw noodsituatie is. De Kustwacht maakt op basis van je antwoorden onderscheid in spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp. Is het een noodgeval, dan alarmeert de Kustwacht de KNRM. Is het geen noodgeval, dan moet je zelf contact opnemen met een hulpverlener naar keuze uit de lijst die de Kustwacht aanbiedt.
Kustwacht Nederland is verantwoordelijk voor Search and Rescue (zoeken en redden). Het uitvoeren en coördineren van niet-spoedeisende hulp (ook wel pechhulp genoemd) hoort niet bij de Kustwachttaken. Door een goede triage wordt voorkomen dat de Kustwacht zich mengt in een commercieel proces van niet-spoedeisende of pechhulp.
Gebruik je een marifoon, dan kan de Kustwacht je positie peilen.
Gebruik je een mobiele telefoon, gebruik dan bij voorkeur de app KNRM Helpt.
Je locatie is dan direct zichtbaar voor de operator.
Heb je de app niet op je telefoon, dan zal de KNRM-operator je een SMS sturen met verzoek hierop te klikken, zodat je locatie zichtbaar wordt voor de operator. Dit versnelt de hele procedure.
Via onderstaande button zie je precies welke stappen je moet doorlopen om de hulp van de KNRM in te schakelen.
Bel altijd de Kustwacht of een alarmnummer. Onze reddingstations zijn normaal gesproken onbemand en dus niet bereikbaar voor alarmeringen.
Ben je in nood? Bel dan rechtstreeks de Kustwacht via 0900 0111.De Kustwacht beoordeelt je noodsituatie en alarmeert de KNRM als dat noodzakelijk is.
Je kunt de KNRM alleen rechtstreeks bellen voor niet-spoedeisende hulp via de KNRM Helpt alarmcentrale. Bij voorkeur via de app of anders via 088 999 6100.
Wanneer je hulp vraagt bij de Kustwacht stelt de operator je een aantal vragen. Deze gaan over:
De situatie aan boord
De toestand van het schip en de bemanning
De omgeving waarin schip en bemanning zich bevinden
De (weers)omstandigheden ter plaatse
De verbindingen en communicatiemogelijkheden
Op basis van de antwoorden bepaalt de Kustwachtoperator hoe spoedeisend je hulpvraag is. Als het niet-spoedeisend is, zal de operator je vragen zelf een hulpverlener te zoeken. Op de website kustwacht.nl/hulp vind je een overzicht met hulpverleners. De lijst bevat commerciële hulpverleners, maar ook de KNRM staat hiertussen.
In dat geval is je hulpvraag niet-spoedeisend en moet je zelf een hulpverlener bellen. De Kustwacht biedt via kustwacht.nl/hulp een lijst met hulpverleners aan. Je kunt zelf een keuze maken uit deze aanbieders. Dat mag ook de KNRM zijn via het KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bel dan 088 999 6100.
Gebruik daarvoor bij voorkeur de app KNRM Helpt. De KNRM-operator zal je ook een aantal vragen stellen. Daarna maak je met het reddingstation afspraken over de gewenste hulp en het tijdstip (zonder spoed!).
Dat hangt af van de situatie waarin je verkeert en de antwoorden die je geeft op de vragen van de Kustwacht. Wanneer je in een levensbedreigende situatie verkeert, of in een situatie die snel gevaarlijk of levensbedreigend kan worden, zal de Kustwacht er een spoedeisende melding van maken.
In het geval van een spoedeisende situatie, alarmeert de Kustwacht het dichtstbijzijnde KNRM reddingstation. Zorg dat je bereikbaar blijft via marifoon of telefoon. Draag een reddingsvest en blijf aan boord zolang dat kan. De reddingboot zal contact met je opnemen voor informatie of advies.
Het is mogelijk dat ook andere (commerciële) hulpverleners eerder ter plaatse komen. In noodgevallen een geruststellende gedachte. De hulpverlening door de KNRM is kosteloos. Een commerciële hulpverlener kan een tarief met jou of je verzekeraar afspreken. Vraag van tevoren duidelijk wat de hulpverlening je gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.
Wanneer de Kustwacht concludeert dat je hulpvraag niet-spoedeisend is, kun je zelf een hulpverlener kiezen. Hiervoor heeft de Kustwacht een lijst samengesteld, die hier te vinden is.
Je kunt telefonisch contact opnemen met de hulpverlener naar keuze. Je maakt zelf afspraken over de wijze van hulp, het moment en de prijs die daaraan verbonden is.
In deze lijst staat ook de KNRM. Je kunt de KNRM bereiken via het KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bij voorkeur via de app KNRM Helpt. Heb je die (nog) niet, bel dan met 088 999 6100.
Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp door de KNRM is kosteloos, maar brengt uiteraard wel kosten met zich mee voor de KNRM. We ontvangen geen subsidie van de overheid en zijn voor het bieden van hulp volledig afhankelijk van donaties en giften. We stellen het op prijs als je donateur bent of het wordt na een hulpverlening. De bijdrage bepaal je zelf. Na een hulpverlening zal de reddingbootbemanning je hiernaar vragen.
Wanneer je hulp aanvaardt van een commerciële hulpverlener, maak je daarmee een prijsafspraak. Vraag van tevoren duidelijk wat het gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.
Bij niet-spoedeisende hulp zijn er geen samenwerkingsafspraken met bergers. KNRM en Kustwacht geven hierover geen advies en hebben geen voorkeur. Je kiest helemaal zelf.
Nee. De KNRM werkt volledig onafhankelijk van overheid en verzekeraars. Wij wisselen ook geen gegevens uit met verzekeraars over wie wij hebben geholpen.
Dat hangt af van je verzekering. Controleer bij twijfel de dekkingsvoorwaarden en de afspraken over het eigen risico. Of neem contact op met je tussenpersoon voor vragen.
Veel verhuurders geven dat advies, omdat bij hulpverlening door een commerciële hulpverlener de rekening naar de verhuurder gaat. Je bent in dat geval meestal je borgsom kwijt. Neem bij twijfel contact op met je verhuurder als het om niet-spoedeisende hulp gaat.
Het is niet gebruikelijk dat hulp door een medewatersporter in rekening wordt gebracht, maar soms gebeurt dat wel. Een bedankje is wel op z’n plaats. Je kunt altijd vooraf, voor de zekerheid, vragen of de collegialiteit geld kost.
Hulpverlening door de KNRM is sinds 1824 kosteloos. Ondanks het aantal hulpvragen en de stijgende brandstofkosten blijft de KNRM haar hulp aanbieden tegen een vrijwillige bijdrage. Veel watersporters beschouwen de kosteloze hulp als een gunst, niet als een vereiste. Daardoor zijn ze donateur of worden het nadat wij ze hebben geholpen.
Voor de KNRM is iedereen die een gift doet een donateur: of je nu eenmalig een gift hebt gedaan of ons structureel ondersteunt. Kies je voor een vaste vrijwillige bijdrage (bijvoorbeeld een vast bedrag per maand) dan ben je Redder aan de wal. In dit geval krijg je drie keer per jaar het magazine De Reddingboot, mag je meevaren met de reddingboot tijdens onze jaarlijkse Reddingbootdag en ontvang je de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.
Je kunt je aanmelden als donateur via de website, per telefoon of met een aanmeldkaart. Wil je telefonisch je aanmelding doorgeven? Neem dan contact op met onze donateursservice via(0255) 54 84 84.
Je kunt de KNRM steunen met een eenmalige gift of een structurele bijdrage. Er is geen minimumbijdrage, ieder bedrag is welkom. Ook kun je een kind of kleinkind aanmelden als jeugd-donateur (Jonge Redder) voor een bijdrage van €12,- per jaar.
Naast je bijdrage als donateur kun je ook schenken met een speciale bestemming. Lees hier meer informatie over schenken bij leven, via je testament, met een fonds op naam of een periodieke schenking. Je kunt de KRNM ook helpen met bedrijfssponsoring of door het starten van een inzamelingsactie.
Redders aan de wal, de donateurs van de KNRM, steunen ons met een vaste vrijwillige bijdrage. Je krijgt als Redder aan de wal drie keer per jaar het magazine De Reddingboot. In dit blad lees je over bijzondere reddingen en achtergronden van reddingen. Daarnaast mag je als donateur een keer meevaren op de reddingboot tijdens de jaarlijkse Reddingbootdag en je ontvangt de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationale Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.
Je donateurspas geeft gratis toegang voor 1 persoon tot het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder. Verder kun je je met de pas identificeren als Redder aan de wal tijdens Reddingbootdag. Op je pas staat jouw donateursnummer. Bij contact met de KNRM is het handig om dat bij de hand te hebben.
Wanneer je een incassomachtiging hebt afgegeven, ontvang je de pas voor het nieuwe jaar bij het januarinummer van De Reddingboot. Doneer je via een eigen overschrijving en doe je dit in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar, dan ontvang je de pas bij het aprilnummer van De Reddingboot. Na april worden de passen opgestuurd na ontvangst van een donatie.
Je donateurnummer gebruikt de KNRM voor administratieve doeleinden. Je vindt het op je donateurspas. Gebruik het nummer als je contact hebt met onze donateursservice voor adreswijzigingen of betalingsvragen.
Voorheen konden donateurs zelf inloggen om wijzigingen door te voeren. Nu verzorgt onze donateursservice dat. Je kunt die bereiken via (0255) 548 484 of per e-mail op donateur@knrm.nl.
Ja, natuurlijk! Neem voor een cadeaudonateurschap contact op met onze donateursservice, via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl. Wij hebben de naam van de nieuwe donateur nodig plus de gegevens van degene die het donateurschap betaalt.
Voor € 12,00 per jaar kunnen kinderen ‘Jonge Redder’ worden bij de KNRM! Jonge Redders krijgen een doeboek met strips, informatie en spelletjes, twee vrijkaartjes voor het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en drie keer per jaar het jeugdmagazine Jonge Redders. Het lidmaatschap is een leuk cadeau voor (klein)kinderen en richt zich voornamelijk op jeugd tussen ongeveer 7 en 13 jaar.
Woon je buiten Nederland (In een SEPA land)? Dan kun je gemakkelijk met onze IBAN- en BIC-nummers doneren op onze rekeningen in Nederland. Het rekeningnummer van de KNRM is (IBAN-code) NL40 INGB 0000 0263 63 (BIC-code) INGB NL2A.
Ja, donateurs in het buitenland kunnen een incassomachtiging afgeven. De donateursservice informeert je hier graag over: tel. +31 255 548 484 of donateur@knrm.nl.
De KNRM-wimpel is een verkoopartikel en is niet gekoppeld aan het donateurschap. De wimpel is te koop bij veel evenementen van de KNRM, maar ook via de Reddingwinkel.
Geregeld werft de KNRM nieuwe donateurs, waarbij zij een KNRM-wimpel ontvangen als eenmalig welkomstcadeau bij hun eerste donatie. Een eventuele volgende wimpel kan je zelf aanschaffen.
Nee, je kunt De Reddingboot niet digitaal ontvangen. Wel kun je je inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief waarin artikelen terugkomen die in de Reddingboot worden behandeld. Wil je het magazine minder vaak ontvangen, geef dit dan door aan onze donateursservice via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl.
Opzeggen kun je telefonisch, per mail op per post doen bij onze donateursservice. Via telefoonnummer (0255) 548 484, of per brief naar KNRM, Postbus 434, 1970 AK in IJmuiden of per e-mail naar donateur@knrm.nl. Vermeld bij je opzegging duidelijk je volledige naam, adres en eventueel je donateurnummer. Ook horen wij graag wat de reden is van je opzegging.
Je kunt profiteren van een belastingvoordeel door periodiek te schenken. Als je de KNRM steunt met een periodieke schenking is je gift volledig aftrekbaar van de belasting; een ‘gewone’ gift is niet of maar gedeeltelijk aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor een grote schenking, maar ook kleinere jaarlijkse bijdragen kunnen worden omgezet in een periodieke schenking om zo een fiscaal voordeel te halen.
Voor een periodieke schenking van minimaal vijf jaar is geen notariële akte meer noodzakelijk. Een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de KNRM is voldoende. Je kunt daarvoor onze standaardovereenkomst bekijken, downloaden en invullen. De gegevens van de KNRM staan hierop al vooringevuld. Je ondertekent zowel het exemplaar voor jezelf, als voor de KNRM en stuurt beide exemplaren naar de KNRM.
Voorwaarde voor aftrekbaarheid van een periodieke gift is dat je minimaal 5 achtereenvolgende jaren aan de KNRM schenkt, maar je kunt ook kiezen voor onbeperkte duur door geen einddatum te kiezen. Je hebt dan na het vijfde jaar elk jaar de keuze om door te gaan of te stoppen. Dit voorkomt het herhaald opstellen van overeenkomsten, maar biedt je wel maximale keuzevrijheid.
Ja, de periodieke gift vervangt je ‘gewone’ bijdrage. Doe je tussendoor een eenmalige andere schenking, dan telt dat bedrag niet mee bij je periodieke schenking. Houd daar rekening mee bij je belastingaangifte.
Om te profiteren van het belastingvoordeel moet je zelf je belastingaangifte te doen. Op het aangifteformulier kun je bij ‘aftrekposten giften’ onder het kopje ‘periodieke giften’ je schenkingsbedragen over het hele jaar opgeven, zoals vastgelegd in het schenkingsformulier. Je moet daarbij ook het transactienummer vermelden bij de aangifte. Bewaar de schenkingsovereenkomst dus goed. De belastingdienst kan hiernaar vragen.
Als je om welke reden dan ook voor de in de overeenkomst genoemde einddatum stopt met de jaarlijkse termijnbetaling, dan is deze betaling niet afdwingbaar door de KNRM. Vanzelfsprekend kun je dan ook niets aftrekken van de belasting en worden de al in voorgaande jaren in aftrek genomen bedragen gecorrigeerd door de belastingdienst. Houd daar goed rekening mee om niet voor een verrassing te staan.
Wanneer de periodiek schenker gedurende de looptijd van de overeenkomst komt te overlijden, vervalt de betalingsverplichting. Deze gaat dus niet over op de erfgenamen.
U kunt meehelpen om het reddingwerk voor de toekomst te waarborgen door de KNRM op te nemen in uw testament. Dankzij uw erfenis kunnen wij onze vrijwilligers voorzien van opleidingen en de beste materialen.
Voor wie niet zelf een testament laat opstellen, bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn. Deze zogenaamde wettelijke vererving verloopt via de natuurlijke (bloed-)lijn. Via partner en kinderen, ouders, broers en zussen, grootouders (en hun afstammelingen) tot aan de overgrootouders (en hun afstammelingen). Wordt in deze groep niemand gevonden, dan is de Staat der Nederlanden enig erfgenaam. Mensen met kinderen kiezen overwegend voor de natuurlijke lijn.
Wie de wettelijke vererving buitenspel wil zetten, moet zelf bij een notaris een testament laten opstellen. In dat testament geef je aan wie je als erfgenamen benoemt.
Wie geen kinderen heeft, moet nadenken over de gevolgen die de wettelijke vererving voor hem/haar heeft. In geval een anonieme achterneef de eerste in lijn is, wordt vaak een testament opgemaakt, waarin andere – meer persoonlijke – erfgenamen worden benoemd. Steeds vaker worden goede doelen, zoals de KNRM, als (mede-)erfgenaam benoemd. In een testament kunt u duidelijk benadrukken waar tijdens uw leven uw hart naar uitging. De spreekwoordelijke laatste woorden kun u tot uiting brengen in uw testament. Deze maken indruk en leven voort bij de nabestaanden. U legt uw wensen vast en geeft sturing aan hoe u na uw leven herinnerd wilt worden.
In zijn simpelste vorm kun u een testament laten opstellen, waarin u alleen andere, dan volgens de wettelijke verdeling, erfgenamen aanwijst. Dit kan een persoon of een goed doel zijn, maar het kunnen er ook meerdere zijn in een door u bepaalde verhouding. Deze erfgenamen treden na uw dood in uw rechten en plichten.
Naast de bepaling van uw erfgenamen kunt u nog allerlei andere zaken in uw testament laten vastleggen. De belangrijkste mogelijke toevoegingen zijn:
Legaten
Fonds op naam
Naamgeving: in de meeste testamenten wordt geen doelbestemming aan de nalatenschap gegeven, maar die mogelijkheid bestaat wel. De KNRM bouwt met regelmaat nieuwe reddingboten en boothuizen die voorzien worden van een naam. U kunt u door de KNRM laten informeren welke wensen de Redding Maatschappij voor de komende jaren heeft. Zo kan de doelstelling van uw nalatenschap hiermee in overeenstemming worden gebracht.
Executeurschap
Verknochte zaken: wat moet er gebeuren met uw schilderijen, huisdieren, verzamelingen etc.
Vruchtgebruik: met een vruchtgebruikregeling kunt u de blote eigendom van bijvoorbeeld uw huis nalaten aan de KNRM. De KNRM krijgt echter pas de werkelijk beschikking over de woning als de door u aangewezen vruchtgebruiker van de woning is overleden.
Nee, de KNRM is een goed doel met een ANBI-status en valt daarom in het 0-%-tarief, zodat 100% van de nalatenschap ook ten goede komt aan het goede doel.
In het Centraal Testamenten Register (CTR) staat geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, wanneer dat is gedaan en bij welke notaris. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament. Iedere (kandidaat-)notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen. Als particulier of als belanghebbend(e) instantie/bedrijf kun je via een schriftelijke aanvraag ook (kosteloos) nagaan of de overledene een testament heeft.
Het levenstestament is een bijzondere vorm van een testament. In een testament legt u vast wat er na uw overlijden met uw nalatenschap (alle bezittingen en schulden die u achterlaat wanneer u overlijdt) moet gebeuren.
Een testament werkt dus pas als u overlijdt, terwijl een levenstestament werkt tijdens uw leven op het moment dat u door ziekte of ongeval niet meer in staat bent zelf te handelen. Bijvoorbeeld als u in een coma bent geraakt of als u een beroerte hebt gehad en zelf niet kunt handelen. Naast financiële zaken kan het bijvoorbeeld ook gaan om medische beslissingen (wel of niet behandelen) of wat er met uw woning moet gebeuren als u daar niet meer zelfstandig kunt wonen. Daarnaast kunt u ook persoonlijke wensen opnemen, bijvoorbeeld over uw verzorging of de zorg voor uw huisdieren.
De medewerkers van de KNRM, die persoonlijk en beslissend betrokken zijn bij de advisering over nalatenschappen en grote schenkingen, hebben allen een door de KNRM opgestelde gedragscode ondertekend.
Deze code is een leidraad voor het volgen van een correcte gedragswijze bij de advisering over nalatenschappen/schenkingen en het onderhouden van persoonlijke contacten als gevolg van deze advisering, al dan niet in combinatie met het uitoefenen van het executeurschap door de KNRM.
Dit klinkt misschien als een vreemde vraag, maar het is een veelgestelde vraag voor iemand die, soms door omstandigheden, alleen is komen te staan in het leven. Indien iemand alleenstaand is, geen kinderen heeft, of als iemand speciale wensen heeft, die vervuld moeten worden na overlijden, is het verstandig een testament op te stellen waarin niet alleen wilsbeschikkingen worden opgenomen, maar ook een executeur wordt benoemd.
Een executeur is een persoon of organisatie die zorgt voor de afwikkeling van de nalatenschap. Tot die nalatenschap behoren ook de wijze van uitvaart, de begrafenis of crematie. Maar ook de bijzetting of uitstrooiing van de as.
Soms draagt de Redding Maatschappij ook zorg voor de afwikkeling van de nalatenschap; onder bepaalde voorwaarden en in overleg biedt de KNRM toekomstige erflaters aan het executeurschap uit te voeren. Bij leven wordt een Persoonlijk Memorandum opgesteld, waarin alle wensen ten aanzien van roerende en onroerende goederen worden besproken en vastgelegd.
De Redding Maatschappij hecht er dan wel aan, bij leven al een persoonlijke relatie met de erflater te hebben of op te bouwen. De afwikkeling van de nalatenschap kan dan later heel persoonlijk en passend worden uitgevoerd. Zoals het uitstrooien van de as op zee.
Uiteindelijk wordt uit de nalatenschap een doel binnen de Redding Maatschappij verwezenlijkt. Soms in de vorm van een reddingboot, met naamgeving van de erflater. Is een nalatenschap niet van die omvang, dan proberen we altijd een passend doel te vinden. In veel gevallen is het voor erflaters bij leven een geruststellende gedachte dat er ook na hun dood goed voor hen en hun dierbare herinneringen wordt gezorgd.
U kunt de KNRM benoemen als (mede-) erfgenaam. In uw testament benoemt u een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op uw nalatenschap. Naast uw geliefden kunt u dus ook de KNRM (mede-) erfgenaam maken.
Ook kunt u de KNRM benoemen als legataris. Een legaat kunt u zien als een gift in uw testament. U kunt zo een bepaald geldbedrag, een huis, een schilderij of andere waardevolle goederen nalaten aan de KNRM. Zo kunt u uw familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan de KNRM nalaten.
U kunt in overleg de KNRM ook als executeur benoemen. De KNRM zal dan zorgdragen voor de afwikkeling van uw nalatenschap.
Als vrijwilliger bij de KNRM kun je vrijwillig bemanningslid zijn op een reddingboot (opstapper) of kusthulpverleningsvoertuig, of je aan de wal inzetten voor de plaatselijke commissie of andere taken.
Vrijwilliger op de reddingboten De reddingbootbemanningen zijn in principe 24 uur per dag ‘in dienst’ tijdens de dagen die zij als beschikbaar hebben opgegeven. Dat houdt in dat zij elk moment van de dag door middel van een pieper kunnen worden opgeroepen. De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen deze tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven en het werk van de redders.
Vrijwilligers aan de wal Naast de reddingbootbemanningen zijn er ook vrijwilligers op het land nodig. Zij zorgen bijvoorbeeld voor onderhoud aan materiaal, opleidingen (EHBO), lezingen, evenementen, pers en media. Ook het lokale bestuur (de plaatselijke commissie) op de reddingstations bestaat uit vrijwilligers.
Om opstapper (bemanningslid) te worden moet je in ieder geval minimaal 18 jaar oud zijn en op maximaal 10 minuten afstand van een reddingstation wonen en/of werken. Daarnaast is toestemming nodig van je werkgever om onder werktijd inzetbaar te zijn. Het is verder belangrijk dat je kunt zwemmen en bereid bent om de noodzakelijke opleidingen te volgen.
Dat kan zeker! De meeste redders bij de KNRM zijn ooit begonnen zonder ervaring. Tijdens het opleidingstraject leer je alle kneepjes van het vak en zorgen we ervoor dat je binnen no-time weet wat je moet doen als je meegaat aan boord.
Bij de KNRM zijn ook betaalde functies. Zo werken er mensen als schipper, monteur, secretaresse, fondsenwerver, administrateur, opleider, communicatieadviseur, HR-specialist, telefoniste enzovoorts.
Dat is een persoonlijke vraag die iedereen anders zal beantwoorden. De één vindt het avontuurlijke mooi, een ander vooral het teamwork. Het vrijwilligerswerk bij de KNRM is in ieder geval leerzaam en boeiend! Je komt voor onverwachte hulpverleningen in actie. Naast de serieuze kant van het werk is er ook veel plezier en een hoge mate van kameraadschap binnen de reddingstations. Veel vrijwilligers ervaren het als een verrijking van hun leven.
Wanneer je interesse hebt in een vrijwilligersfunctie bij de KNRM, kun je contact opnemen met het reddingstation waar jij wilt gaan varen. Zij zullen je dan informeren over de mogelijkheden.
Omdat de redders soms zo snel mogelijk moeten uitvaren, houden we een maximale reisafstand aan van 10 minuten naar het reddingstation. Deze reisafstand kan gemeten worden vanaf je huis of vanaf je werkadres. Vanzelfsprekend berekenen we dat met de maximale rijsnelheid. Veiligheid gaat voor alles.
Afhankelijk van de vraag naar redders op de verschillende reddingstations is dit zeker mogelijk. Wel moet je op 10 minuten afstand wonen of werken van het reddingstation. Informeer dus bij de betreffende reddingstations welke mogelijkheden er zijn.
Als je vrijwilliger bent bij de KNRM krijg je geen salaris voor het redden. Wel krijgt iedere vrijwilliger €1,25 per uur, als symbolisch bedrag voor zijn inzet. Daarnaast ontvang je een aanhoudpremie aan het einde van het jaar. Het verschilt per reddingsstation hoe de vergoeding wordt uitgekeerd. Het wordt uitbetaald aan de vrijwilliger of gaan in de bemanningspot. De vrijwilligers bepalen gezamenlijk hoe de bemanningspot wordt besteed.
We gaan ervanuit dat wanneer een KNRM-vrijwilliger van zijn werk weg moet onder werktijd, die tijd wordt gedoneerd door de werkgever. In feite zijn de werkgevers van KNRM-vrijwilligers indirect ook belangrijke donateurs!
Je kunt kijken op de vacaturesite of er actuele vacatures zijn bij het reddingstation waar jij wilt gaan werken of je kunt direct contact opnemen met het reddingstation bij jou in de buurt om een keer kennis te maken en te vragen naar beschikbare functies.
Ja, alle vrijwilligers zijn verzekerd tegen ongevallen die zich kunnen voordoen tijdens activiteiten voor de KNRM, zoals opleidingen, oefeningen, reddingsacties of onderweg daarnaartoe.
Er zijn wel eens meldingen die achteraf 'loos alarm' blijken te zijn. Op het moment dat de melding binnenkomt, is nog niet bekend wat er precies aan de hand is. We proberen zo snel mogelijk aanwezig te zijn om dat uit te vinden.
De opleiding tot redder duurt gemiddeld drie jaar. Het is mogelijk de opleiding eerder af te ronden, dit is afhankelijk van je ervaring, ontwikkeling en al behaalde diploma's.
Je mag bepaalde onderdelen uit het opleidingstraject overslaan wanneer je beschikt over diploma's die aansluiten bij de opleidingseisen van vrijwillige redder. Dit wordt in overleg met de coördinator opleiden & oefenen van het reddingstation bepaald.
Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Het volledig opleiden van een vrijwillige redder kost bijna € 5.000, - Je volgt de volgende deelopleidingen:
Eerste Hulp De standaard EHBO-opleiding voor KNRM-werk is het Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis, aangevuld met de EHBO-plus module van de KNRM.
EHBO-plus KNRM Onze eigen KNRM EHBO-instructeurs verzorgen op de reddingstations KNRM EHBO-plus. In deze cursus leren vrijwilligers eerste hulp toe te passen bij ongevallen die typisch horen bij het water zoals verdrinking, onderkoeling en wervelletsels.
Marcom-B (beperkt) certificaat radiotelefonie Marcom staat voor maritieme communicatie. Met deze cursus leren opstappers alles over communiceren op zee met de apparatuur die daarbij hoort. Marcom-B bestaat uit de 3 modules: 1. Marifonie basis 2. GMDSS 3. Nautisch Engels (de Standard Maritime Communication Phrases)
Klein Vaarbewijs deel 1 Het ‘rijbewijs’ voor op het water. Een vereiste om zelfstandig te mogen varen met een KNRM-reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren. Inclusief theoretische kennis over wettelijke veiligheidsregels op het water. Omvat basiskennis van omstandigheden op het vaarwater, van meteorologie en manoeuvreren.
Klein Vaarbewijs deel 2 Een aanvulling op Klein Vaarbewijs deel 1. Deel 2 is vereist om te mogen varen met een KNRM-reddingboot op ‘rivieren-kanalen-meren’, Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Theoretische kennis en praktische vaardigheden: de wettelijke regels voor het varen op openwater en kennis over navigatie.
Onderwaterontsnapping – kapseistraining (HUET) en brandbestrijding Tijdens deze verplichte cursus leren opstappers hoe ze onder water moeten ontsnappen uit een gekapseisde reddingboot. De cursus wordt gegeven met behulp van een onderwatercabine in een speciaal opleidingszwembad. Met deze training mag je ook door de reddingshelikopter worden gehesen als de KNRM ermee oefent. In deze cursus worden daarnaast basisvaardigheden in brandbestrijding behandeld en geoefend.
SAR Craft Operations Tijdens deze week worden alle puntjes van de voorgaande jaren op de i gezet. De kennis, vaardigheden, besluitvorming en operationele vaardigheden worden geoefend, zodat je a an het einde van de week als team in staat bent om met een reddingboot op een veilige manier zelfstandig een redding uit te voeren. Er wordt dieper ingegaan op alle vaardigheden van Search and Rescue (SAR), manoeuvreren met diverse type reddingboten, crew-management en leiderschap. De cursus is verplicht voor alle reddingbootbemanningen.
Om KNRM-lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:
Minimaal 18 jaar oud op je eerste werkdag
Op de selectiedag 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
Een hardlooptest uitvoeren van ongeveer 1 kilometer
Minimaal 4 weken aaneengesloten beschikbaar zijn in de zomermaanden juli en augustus
Een zelfingevulde medische verklaring meenemen op de selectiedag
Verder heb je bij voorkeur:
Een Beach Lifeguard-diploma of een KNBRD-diploma strandwacht/lifeguard. (als je die niet hebt, krijg je van ons een Beach Lifeguard opleiding.)
In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten in de zee en op het strand. KNRM-lifeguards zijn actief op de Friese Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Tussen de roodgele vlaggen (volgens het internationale bewakingssysteem) zorgen jij en je collega’s ervoor dat strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen. De lifeguards proberen zo veel mogelijk preventief te handelen en te voorkomen dat recreanten in de problemen komen. Binnen het vlaggengebied is er altijd een lifeguard die de recreanten in de gaten houdt. Buiten het vlaggengebied houden de lifeguards beperkt toezicht.De belangrijkste taken van lifeguards zijn:
Beoordelen van de zee- en strandomstandigheden
Analyseren van de risico’s en het uitzetten van een zo veilig mogelijk zwemgebied
Het geven van voorlichting
Voorkomen dat recreanten in gevaarlijke situaties terechtkomen
Het uitvoeren van EHBO, hulpverleningen en reddingen
Het herenigen van verloren kinderen met familie
Daarnaast horen materieelonderhoud en rapporteren ook bij de dagelijkse werkzaamheden, net als het trainen en oefenen om fit te blijven.
Jij bent het visitekaartje van de KNRM op het strand. We verwachten van de KNRM-lifeguards dat zij:
Affiniteit hebben met strand en zee
Een sportieve instelling hebben
Een open houding hebben en communicatief vaardig zijn naar publiek
Een goed observatievermogen hebben
Alert en geconcentreerd werken
Stressbestendig zijn
Meewerken aan teambuilding
Goede beheersing hebben van de Nederlandse taal
De KNRM-lifeguards vormen een hechte groep. Je werkt niet alleen samen, maar brengt ook privé veel tijd samen door op de gezamenlijke slaaplocaties. Lifeguards zijn dus echte teamplayers!
Als KNRM lifeguard moet je over de juiste vaardigheden beschikken om je werk goed te kunnen doen. Alles wat je als KNRM lifeguard moet weten en kunnen, leer je in de beach lifeguard-opleiding. Het diploma van deze cursus is erkend door de International Lifesaving Society (ILS). Wil je lifeguard worden bij de KNRM, maar heb je dit diploma niet? Dan kun je op onze kosten de opleiding doen.
KNRM-lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.
Let op:Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2023 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.
Afhankelijk van de planning en het eiland waarop je wordt ingezet, werk je 5 of 6 dagen in de week. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werk je van 10.00 uur tot 18.00 uur, op Vlieland van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Je wordt de avond voor je eerste werkdag op het eiland verwacht, houd daar rekening mee in je planning.
Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:
Een vergoeding voor je reiskosten.
Elke lifeguard krijgt een KNRM Lifeguard kledingpakket in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje en wetsuit.
Je krijgt een huurfiets ter beschikking.
De huisvesting wordt geregeld, waarbij je vaak als één groep een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
Je moet zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.
Als je lifeguard bent voor de KNRM werk je op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Een overnachtingslocatie is tijdens de werkperiode voor alle lifeguards geregeld. Per eiland verschilt de accommodatie. Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving.
Dit komt minder vaak voor dan je misschien zou denken. De KNRM Lifeguards proberen reddingen zoveel mogelijk te voorkomen door preventief te werken. We lichten strandbewoners zoveel mogelijk voor over de het veilig recreeren in zee en zorgen door middel van het ‘zwemmen tussen de vlaggen’-concept dat wij zwemmers zo goed mogelijk in de gaten kunnen houden. Over alle tien de strandlocaties zijn er jaarlijks circa 25 reddingsacties in zee, waarbij gemiddeld 40 mensen uit het water worden gehaald. Er zijn gemiddeld 600 kleine EHBO-verleningen zoals sneetjes, kwallensteken en schaafwonden. En er zijn gemiddeld 25-30 grote EHBO-verleningen, waar je professionele medische hulp bij nodig hebt, zoals een huisarts, ambulance of een helikopter.
Je kunt een zogeheten bunkerboot van de KNRM op een opvallende plek zetten in je bedrijf. Bij de kassa van je winkel, op de bar of in de entree van jullie verenigingsgebouw. Sowieso op een plaats waar contant geld omgaat. Voor grote evenementen kun je een partyboot in bruikleen krijgen van de KNRM. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest, bruiloft of afscheid. De partyboot is een reddingboot die is geplaatst op een kist met een brievenbus voor donatie-enveloppen.
Is er voor jouw bunkerbootje een bunkerbootreder in de regio actief, dan komt hij/zij bij je langs om het bootje bij je legen. Is er geen bunkerbootreder beschikbaar? Dan kun je ervoor kiezen om het bedrag zelf over te maken. Dit zal altijd in overleg gebeuren.
Nee, dat kan niet. De registratie van de bootjes is gekoppeld aan personen. Als je stopt kunt je het bootje zonder kosten aan ons retourneren. Raadpleeg hiervoor de donateursservice via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl
Dat kan. Neem daarvoor tijdig contact op met de donateursservice via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl. Zij vertellen je precies hoe het werkt en wat er moet gebeuren.
De app KNRM Helpt is vooral bedoeld voor de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer, Markermeer, Randmeren, Waddenzee en Zeeuwse wateren, waar de 45 KNRM reddingstations gevestigd zijn, maar de app kan ook in het buitenland gebruikt worden.
De app is beschikbaar in de App Store van Apple en in de Play Store van Google en is gemaakt voor gebruik in smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Aan de app is een website gekoppeld, waarin gebruikers van de app hun gegevens eenvoudig kunnen beheren.
Jazeker! De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaand aan een vaartocht. Met de actuele nautische kaarten kan jij als watersporter je vaartocht volgen en in een logboek bewaren.In de bijbehorende websitekun je gemakkelijk persoonlijke gegevens en die van je vaartuig (boot, board of kite) bijhouden. Je kunt persoonlijke checklists maken, gebruiken en terugkijken.
De KNRM Helpt app is gratis en omdat de gegevens van het schip bij registratie van de app worden vastgelegd, beschikt de KNRM in geval van nood of assistentie direct over de positie van de hulpvrager, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers. Dit verbetert en versnelt de hulpverlening.
Oefen alvast met de app voordat je daadwerkelijk gaat varen. Dat maakt het gebruik makkelijker op momenten dat het op het water spannend begint te worden.
Ga naar https://www.knrmhelpt.nl/ en klik op 'Ik ben mijn wachtwoord vergeten'. Je ontvangt nu een e-mail waarmee je je nieuwe wachtwoord kan instellen.
Login in de KNRM Helpt app en ga via het menu naar 'My profile'. Kies nu voor 'User data' en wijzig hier je e-mailadres,wachtwoord en overige gegevens.
Deze veelgestelde vragen zijn een aanvulling op en onderworpen aan dealgemene campagnevoorwaarden. Als er een tegenstrijdigheid bestaat tussen de inhoud van deze veelgestelde vragen en de inhoud van de algemene campagnevoorwaarden dan heeft de inhoud van de algemene voorwaarden voorrang.
Over het algemeen worden de namen gerangschikt op alfabetische volgorde. Maar uiteindelijk worden ze geplaatst op de manier die het beste past bij de vorm van de sticker. Deelnemers kunnen dus geen voorkeur doorgeven voor de plek van de ingediende naam/namen.
De door jou ingediende naam verschijnt samen met duizenden andere dierbaren op stickers die op de zijkanten van de boot bevestigd zullen worden. De teksthoogte is 4mm.
De voorgestelde donatie van € 50,- per naam voor deze campagne is gebaseerd op een zorgvuldige afweging van de benodigde middelen, kosten én het unieke aanbod dat in deze campagne aan de donateur wordt gedaan. Een donatiebedrag wordt doorgaans bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de financieringsbehoefte van de KNRM, het gemiddelde ontvangen donatiebedrag en de impact die een bepaalde donatiegrootte kan hebben bij het ondersteunen van de missie van de KNRM.
We vinden het belangrijk om te vermelden dat het voorgestelde donatiebedrag niet verplicht of bindend is. Je hebt de vrijheid om elk bedrag (hoger of lager dan de genoemde €50,- per naam) bij te dragen waar je je prettig bij voelt en dat je je kunt veroorloven.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het controleren van de naam voordat je deze indient. Zorg dat je er zeker van bent dat deze correct is gespeld, de juiste gegevens bevat en wordt ingediend zoals jij wilt dat de naam op de bestickering van de reddingboot verschijnt. De naam die op het formulier wordt ingediend, wordt beschouwd als de uiteindelijke naam die moet worden gebruikt en toegepast op de sticker van de reddingboot.
Mocht je onverhoopt toch een fout hebben gemaakt, dan zit er in de bevestigingsmail een link waarmee je zelf de naam nog aan kunt passen. Werkt deze link niet meer neem dan zsm contact met ons op via donateur@knrm.nl. We doen ons best om de ingediende naam nog aan te passen maar kunnen dit helaas niet garanderen.
Direct na het afronden van de donatie worden de Wie Maak Jij Onvergetelijk-certificaten per mail toegestuurd. Wij versturen deze certificaten per e-mail, als PDF-bijlage. We merken dat onze e-mails soms in de map met ongewenste e-mail/spam van onze supporters terechtkomen, dus het is de moeite waard om eerst daar te kijken als je dat nog niet hebt gedaan. Als je nog steeds een certificaat mist, dan onze excuses hiervoor. Neem contact met ons op viadonateur@knrm.nl.
Als je binnen 24 uur geen bevestigingsmail hebt ontvangen en je je ongewenste e-mail/spam hebt gecontroleerd, neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar donateur@knrm.nl.
Na afloop van de campagne ontvangen deelnemers een uitnodiging om een evenement in 2025 bij te wonen waarbij ze de reddingsboot kunnen bezoeken. Een datum hiervoor moet nog worden bepaald en hangt af van de planning en de voortgang van de bouw van de reddingboot. We brengen deelnemers hierover per email op de hoogte.
Help ons levens redden!
Ontdek welke materialen en trainingen jouw donatie mogelijk maakt. Word donateur en maak een verschil!
Handstakelicht
€ 20,00
Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.
Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!
Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.
Mis de boot niet! Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.