KNRM De Koog gealarmeerd voor 5 potvissen
Een zeldzame alarmering voor KNRM station de Koog: 5 gestrande potvissen op Texel.
Dinsdag 12 januari gaat om 16.49 uur het alarm af voor de bemanning van reddingstation de Koog, met de melding "Dier in nood". Op zich geen vreemde melding, totdat duidelijk wordt dat het om 5 potvissen gaat, die voor het strand van paal 12 op Texel in de branding zijn gestrand.De dieren liggen voor de zandbank, circa 30 meter vanaf de waterlijn.
Met in het achterhoofd de bekende actie met Bultrug Johannes, spoed het kusthulpverleningsvoertuig met reddingboot Zalm zich naar paal 12. Daar aangekomen treffen ze een onwerkelijk beeld aan. Links van de strandopgang ligt één potvis en 200 meter naar rechts liggen er 4 bij elkaar, allen in doodstrijd. Na contact met Ecomare, het zeehondencentrum op Texel, komen zij naar paal 12 en wordt de situatie beoordeeld. Intussen is het kustwachtcentrum op de hoogte gesteld van de situatie, evenals de alarmcentrale die op zijn beurt weer de politie op Texel inschakelt.
Een team van deskundigen stelt vast dat eventuele pogingen om de dieren weer vlot te krijgen geen zin hebben gezien de sterke branding en de stranding voor de zandbanken, zeker gezien de stress situatie die de dieren dan moeten verduren. Bijkomend probleem is de korte tijd tot hoogwater en daarna het afgaand tij waardoor de dieren binnen enkele uren droog komen te liggen. Ze zullen dan zeker bezwijken onder het eigen gewicht van tussen de 6 en 10 ton. De KNRM kan helaas niets anders doen dan zorgen dat de dieren met rust worden gelaten en niemand in de buurt komt met schijnwerpers, auto's, boten of andere bedoelingen.
Intussen gaat de bestuurlijke molen ook draaien en volgt op het strand overleg tussen Ecomare, politie, schippers KNRM, strandvonderij, IMARES, SOS Dolfijn en de waarnemend burgemeester van Texel. Het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) fungeert hierbij als calamiteitspunt, alle belanghebbenden nemen plaats achter in het KHV voor overleg. Er zal bekeken worden welke maatregelen moeten worden getroffen betreffende openbare veiligheid, maar ook over de verantwoordelijkheid. De potvissen worden intussen in de gaten gehouden door de reddingbootbemanning. Inmiddels heeft ook Rijkswaterstaat zich bij het gezelschap gevoegd en na ruim twee uur overleg achter in het KHV wordt besloten dat er 's een spoedvergadering plaats zal vinden om 22.00 uur in het gemeentehuis van Texel.
Uiteindelijk komt 's avonds het besluit dat het strandingsgedeelte zal worden afgezet en de potvissen zullen worden bewaakt. Geen overbodige luxe want de stranding is, mede door de sociale media,intussen groot nieuws. Mensen trekken massaal met zaklampen en schijnwerpers richting strand.De gemeente Texel neemt de bewaking die nacht voor haar rekening en de KNRM voegt zich om 05.00 uur 's morgens er bij. Dan blijkt dat 's nachts alle potvissen zijn overleden.
Met de eerste boot 's morgens richting Texel komt ook de pers op stoom en in korte tijd is het een komen en gaan van reporters, camera's en TV ploegen. De bemanning van Station de Koog is ook nog steeds present met het kusthulpverleningsvoertuig op het strand en fungeert 's middags weer als overlegpunt.
's Middags wordt in het bijzijn van wetenschappers begonnen met het ontleden van de eerste potvis. Hierbij eindigt ook de inzet van de KNRM. Twee bijzondere dagen in een uitzonderlijke situatie waarover nog lang zal worden nagepraat
De Cocksdorp - Texel
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.