Navigatiefouten
Een groot deel van de booteigenaren en schippers maakt tegenwoordig gebruik van digitale waterkaarten en navigatieprogramma’s op een laptop, tablet of smartphone. Toch komt de KNRM jaarlijks honderden keren in actie voor strandingen en aanvaren die het gevolg zijn van navigatiefouten. In de meeste gevallen was er onvoldoende kennis van het vaargebied of werd gebruikgemaakt van een verouderde kaart.
De nieuwe technologie maakt navigeren wel een stuk gemakkelijker. Je kunt eenvoudig routes en bestemmingen ingeven. Door de vaak ingebouwde GPS zie je je eigen boot terug op de kaart en kun je ook zien of je op koerst ligt en hoe snel je vaart. In uitgebreide navigatieprogramma’s kun je verder inzoomen op details, over bijvoorbeeld bruggen, sluizen en aanlegplaatsen. Maar.. vaar niet blind op je apparatuur en blijf ook om je heen kijken.
Op papier
Hoewel dat in de recreatieve vaart niet verplicht is, adviseren wij wel om ook papieren waterkaarten mee te nemen. Zeker als je eropuit trekt op ruime wateren, zoals Waddenzee, Noordzee of het IJsselmeergebied. Bij storing of stroomuitval moet je kunnen terugvallen op andere manieren van navigeren. Houd daarom onderweg een logboek bij op papier waarin je positie en koers opneemt, zodat je altijd de navigatie handmatig kan overnemen en veilig naar je bestemming kunt varen als de elektronica ermee ophoudt.
Up-to-date-houden
Natuurlijk: een papieren waterkaart is eigenlijk al niet meer actueel op het moment dat hij is gedrukt. Dat betekent niet automatisch dat een digitale kaart wél altijd up-to-date is. Dat hangt erg af van de frequentie waarin de leverancier updates verzorgt. Onthoud: als schipper ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik van goede kaarten en dus het actualiseren ervan.
Kijk op je heen
Natuurlijk wil je genieten van de omgeving tijdens het varen en kijk je om je heen. Dat draagt ook bij aan goede navigatie. Je (digitale) kaart is een versimpelde weergave van de werkelijkheid die jij met eigen ogen ziet. Het kan natuurlijk voorkomen dat er plotselinge obstakels zijn of veranderingen die nog op geen kaart te zien zijn. Die kun jij wel waarnemen.
Tip & adviezen
Download de KNRM Helpt-app. Hierin kun je vooraf thuis je routes plannen en vind je handige tools om veilig het water op te gaan of om alarm te slaan in geval van nood. Gebruik van de app is gratis.
Vaar niet blind op digitale vaarkaarten, maar zorg ook dat je de papieren versie aan boord hebt, zodat je altijd weer thuis kunt komen. En ook in je toolkit: plotter/parallelliniaal, passer en handkompas.
Installeer een dieptemeter. Die voorkomt dat je terechtkomt in ondiep water en schade aan de boot oploopt.
In problemen door een navigatiefout? Alarmeer de Kustwacht en geef nauwkeurig je GPS-positie door en omschrijf je omgeving.
De waterkaarten en de Wateralmanak van de ANWB zijn musthaves voor watersporters die in Nederland en/of België op pad gaan. In de almanak vind je o.m. vaarweginformatie, bedientijden, radiofrequenties en getijdegegevens.
Op de website Vaarweginformatie vind je actuele informatie over vaarwegen en bedientijden van bruggen en sluizen.
Gerelateerde blogs
KNRM Helpt Assistentie Centrum
MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL
Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100
Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.