Skip to main content

Het overlevingspak door de jaren heen

1830
Vanaf 1830 gebruikt de KNRM dit kurken reddingsvest, de ‘scaphander’. Een hele stap vooruit... Vóór die tijd had je als redder alleen een gordel van Overijsselse biezen, een soort gevlochten riet.

1910
Rond 1910 komt er een reddingsvest van kapok en zwart oliegoed, dat beschermt tegen overkomend buiswater (en kou!). Kapok lijkt op katoenen watten, maar droogt beter en sneller.

1960
In de jaren ‘60 komen nieuwe materialen beschikbaar. De oranje reddingsvesten zijn van schuimrubber, het gele oliegoed van kunststof. Deze pakken moeten een stuk comfortabeler en lichter geweest zijn dan de versie ervóór.

1970
Eind jaren ‘70 werken we met waterdichte pakken, waarin je kunt blijven drijven. De eerste versie is een soort overall met laarzen. Volgens oud-collega’s werd dat pak van binnen net zo nat als van buiten, als je de capuchon niet opzette

1990
De pakken van de jaren ‘90 zijn behoorlijk warm en hebben een flink reddingsvest. Sommigen deden het vest weleens uit omdat het bij een actie in de weg zat. Maar als redder hoor je jezelf niet onnodig in gevaar te brengen.

 

Het overlevingspak: echt onmisbaar!

"Als je het eenmaal koud hebt, krijg je het niet meer warm tot je onder de douche staat. Dus ons pak trekken we altijd aan, ook als het zo warm is als afgelopen zomer. Je kan gewoon niet zonder: je bent beschermd en je blijft drijven. Tijdens een actie is het een deel van jezelf. Je verspilt geen kostbare secondes omdat je blind kunt pakken wat je nodig hebt."

"Op dit moment hebben we 250 pakken nodig voor onze vrijwillige redders. Helpt u ons mee met deze investering?"

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Materiaal van de KNRM

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.