KNRM Lifeguards over werk en vakantiebaan
We doen vooral aan preventie
Naam: Lifeguard David
Leeftijd: 24
Dagelijks leven: groepscommandant 11 Genie compagnie Luchtmobiele Brigade
KNRM Lifeguard sinds: 2015
Defensiemedewerker David is van jongs af aan vertrouwd met het water; hij zwemt graag, is liefhebber van watersport en doet aan wakeboarden en golfsurfen.
“Als strandwacht deed ik al vroeg ervaring op”, vertelt hij, “want ik ben reeds lang lid van de Reddingsbrigade op Texel en de Reddingsbrigade aan de Vinkeveense Plassen. Op een gegeven moment zocht ik een extra uitdaging en heb ik mij opgegeven voor de KNRM Lifeguards. Ik kwam door de selectiedag en volgde daarna de opleiding tot Beach Lifeguard op Vlieland. Daar oefen je alle basisvaardigheden die je als lifeguard nodig hebt. Ook leerde ik elders omgaan met de waterscooter, een snel en wendbaar vaartuig, waarmee je snel door de branding kunt komen om drenkelingen te helpen. Achterop zit een plank, ‘sled’ genoemd, waar een drenkeling op kan liggen.”
Gezamenlijk doel
Waarom kiest iemand voor een zomerbaan als strandwacht? Je zou immers ook aan de Middellandse Zee in de zon kunnen gaan liggen. “Niks mis mee”, lacht David, “maar dat trekt mij het niet. Ik ben graag bezig in de buitenlucht en als je dan ook nog eens mensen kunt helpen, samen met anderen, dan heeft dat mijn voorkeur. Bovendien is het mooi om met een groep een gezamenlijk doel te hebben, namelijk de veiligheid voor de badgasten op het strand en in zee. Het mooie van Ameland is, dat de lifeguard-posten op het strand staan en je daar ook leeft en slaapt.”
Werkervaring
David ziet wel overeenkomsten tussen het lifeguarden en zijn werkkring. “Bij de Luchtmobiele Brigade werk je ook in een groep aan dezelfde taak en moet je situaties snel kunnen analyseren en kunnen schakelen. Je leert verder met elkaar omgaan buiten werktijd, waardoor je meer dan ‘gewoon’ collega’s bent.” Zijn ervaring bij de Landmacht, zoals teamwork, inschatten van risico’s en EHBO, komt natuurlijk van pas in zijn baan als lifeguard.
Paraat
“Op het strand zijn we vanaf 10.00 uur ’s morgens paraat”, legt David uit, “voor dat tijdstip hebben we al de situatie van die dag verkend; de zee en stroming ingeschat, het veilige zwemgebied gemarkeerd met vlaggen, de reddingmiddelen klaargezet. Als er nog geen badgasten zijn, hebben we tijd om te trainen. Zodra er mensen het water in gaan, staat een van ons bij de waterlijn op uitkijk en een ander op de post. We wisselen elkaar na pakweg een half uurtje af.”
Hij vervolgt: “We doen vooral aan preventie en proberen mensen tijdig te waarschuwen. Je hebt als lifeguard je werk goed gedaan als je geen reddingsactie hoeft uit te voeren ...”
“Het is een prachtige, actieve vakantiebaan”, besluit David, “met teamwork, in de buitenlucht, dus ik kan het beslist aanraden.”
Meer weten? www.knrm.nl/lifeguards