Een reddingboot in topconditie houden, hoe doe je dat?
De reddingboten van de KNRM draaien deze zomer overuren. Van zwemmers in de problemen aan de Noordzeekust tot aan een vastgelopen jacht op het IJsselmeer. De vrijwillige redders van de KNRM hebben het er maar druk mee. Naast dat de vele acties veel tijd kosten is het ook van groot belang dat de reddingboten in topconditie blijven om altijd te kunnen presteren, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Onderhoud op de reddingstations
Een groot deel van het onderhoud van de reddingboten wordt op het reddingstation zelf gedaan. Vrijwilligers controleren regelmatig de boot van boeg tot spiegel en is er iets aan vervanging toe of kapot? Dan wordt er zo snel mogelijk geregeld dat het weer in topconditie is. Kleine reparaties kunnen lokaal op het reddingstation gedaan worden, soms door de bemanning of met hulp van de monteurs van de KNRM. Is er iets wat gerepareerd moet worden door de monteur, dan staan ze vaak dezelfde dag nog op de betreffende reddingboot om het te voor elkaar te krijgen. Waar dan ook in het land, van Eemshaven tot Cadzand.
Groot onderhoud
Eens in de 3-6 jaar gaat een reddingboot voor groot onderhoud naar de werf. Dit is afhankelijk van het type reddingboot. De kleinere reddingboten worden door de KNRM in de werkplaats van IJmuiden onder handen genomen, de grote reddingboten gaan naar een scheepswerf. Tijdens het groot onderhoud wordt een reddingboot volledig gestript, gecontroleerd, gerepareerd en weer opnieuw opgebouwd. Alles om ervoor te zorgen dat de boot in topconditie verkeert wanneer ze weer gereed is.
Reserveboten
In sommige gevallen is iets niet direct te repareren en kan de reddingboot tijdelijk niet ingezet worden. In deze gevallen beschikt de KNRM over reserveboten. Deze reddingboten zijn er speciaal om te kunnen wisselen van reddingboot als dat nodig is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een boot in groot onderhoud gaat, maar ook als er een vervangende reddingboot nodig is op een reddingstation. De reserveboot zorgt ervoor dat een reddingstation altijd operationeel kan blijven.
En dit alles doen we om ervoor te zorgen dat onze reddingstations24 uur per dag inzetbaar zijn, zodat de veiligheid op het water gegarandeerd blijft.