In dienst stelling reddingstation Urk
Op 8 juni 1966 werd het reddingsstation op Urk in dienst gesteld
Hessel Snoek die tijdens de Watersnoodramp in Zeeland zijn sporen reeds had verdiend, werd de eerste schipper en kreeg de beschikking over de 'Zeemanshoop'. Een reddingboot die op diverse stations dienst had gedaan en vooral in Scheveningen furore had gemaakt met een aantal spectaculaire reddingen. Het laatst was de 'Zeemanshoop' gestationeerd in KNZHRM-Station Nijkerk, maar dit station werd met het sluiten van de dijk van Zuidelijk Flevoland opgeheven.
Bij de oprichting van het Urker reddingstation op 10 mei 1966 werd burgemeester Klaas Bossenbroek voorzitter en Johannes Korten secretaris-penningmeester. Ludolf Pels, Louwe de Boer en Albert van Veen waren de leden. De bemanning van de 'Zeemanshoop' bestond uit schipper Hessel Snoek, Rein Bos (reserveschipper) en Lucas Hoekman (motordrijver). Jan de Boer en Albert Bos Rzn. waren opstappers.
De eerste acties van het station Urk waren verre van spectaculair. Echter na enkele vergeefse tochten redde de 'Zeemanshoop' met Hessel Snoek aan het roer, op 15 juni 1966 de vijf opvarenden van het jacht 'Narwal'. Het was de eerste echte redding van KNZHRM-Station Urk en tevens de eerste van reddingbootschipper Hessel Snoek (foto boven). Hij zou uiteindelijk 82 tochten maken, waarin hij met zijn bemanning 94 mensen wist te redden.