1983-1992
Bij de oprichting van de KNRM in 1824 stond de Zuiderzee niet als werkterrein in de oprichtingsakte. Terwijl bij elke storm ook in die gebieden zeilschepen in nood raakten. Pas na 1910 werden de eerste reddingstations opgericht. Zij kregen de beschikking over een roei- en zeilreddingboot en werden bemand door lokale vrijwilligers.
Het zuidelijke gedeelte van de voormalige Zuiderzee was in noodgevallen jarenlang het werkgebied van de reddingstations Urk en Enkhuizen, maar de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad sneed het IJsselmeer als het ware in tweeën en maakt het zuidelijke gedeelte voor deze stations slechter bereikbaar.
Wanneer een schip op het Markermeer in problemen kwam, kon er slechts een beroep worden gedaan op passerende schepen of enkele particuliere hulpdiensten en reddingsbrigades. Vaak schoten de watersporters daarom elkaar te hulp. De zware storm op Hemelvaartsdag 1983, waarbij op het IJsselmeer tien slachtoffers te betreuren waren, was voor de Watersportvereniging Marken aanleiding om in actie te komen.