Oprichting Huizer Reddingsbrigade
In 1969 wordt een 'Hulpverleningsorganisatie voor het Gooimeer' op poten gezet, in eerste instantie met drie vrijwilligers, en nog niet onder de naam 'Reddingsbrigade'. De naam luidt: 'Stichting (i.o.) Hulpverlening op het Gooimeer'. Op 12 mei worden, onder leiding van wethouder Van Trigt, de plannen verder uitgewerkt:
- Hulp verlenen bij calamiteiten;
- redden van mensen in nood;
- hulp verlenen aan schepen in moeilijkheden.
Met de reeds aanwezige vlet met buitenboordmotor maakt men een aanvang met het opleiden van de eerste drie vrijwilligers. Teamleider en opleider is dhr. Bakker, havenmeester van de Huizer haven.
De gemeente Huizen geeft op 25 juni een krediet van 750 gulden, hiervan worden regenkleding, zwemvesten en een verrekijker aangeschaft. De overige inkomsten in het eerste jaar zijn 118 gulden. Het leeuwendeel wordt bijeen gebracht middels een collecte bij de watersportvereniging Gooierhaven.
De eerste officiële daad van het reddingsteam is het bergen van het scheepje Lamarotten, welke door een niet goed geborgd roer op de polderdijk is geslagen. Deze boot met de veel zeggende naam wordt dit jaar nogmaals in veiligheid gebracht.
Al het eerste jaar is het duidelijk, dat het geen overbodige luxe is dat er enige hulpverlening op het Gooimeer is.
In de winter van 1969 starten de opleidingen EHBO en reddend zwemmen. Terugkijkend op het eerste jaar kan gezegd worden: Dat de derde oprichtingspoging scheepsrecht is, en dat de brigade het eerste moeizame jaar met glans doorstaat. Naar voren komt ook, dat radio-communicatie-apparatuur onontbeerlijk is voor een goede hulpverlening. Toch zal het nog tot eind 1972 duren, voordat er dergelijke apparatuur kan worden aangeschaft.