Skip to main content

1824-1863

Rond Ameland vergingen tot de 19e eeuw bij stormweer uit het noorden veel schepen. Honderden zeelieden zijn rond Ameland verdronken en er werden zelden reddingen verricht. Toch waren er toen al dappere Amelanders die schipbreukelingen wisten te redden. Soms met een boot, soms zelfs met paarden. Direct na de oprichting van de KNRM in 1824 werd daarom ook op Ameland in Nes een reddingstation opgericht.

Twee jaar later volgde Hollum. De eerste roeireddingboten waren ‘Groenlandse sloepen’ of lokaal vertrouwde boottypen die voor visvangst of andere werkzaamheden werden gebruikt.

Ameland

De roeireddingboten werden bemand door sterke roeiers. Meestal vissers en zeelieden die ’s winters met storm thuis waren. Voor het vervoer werden paarden geleverd door boeren uit de omgeving. Op Ameland duurde die traditie voort tot 1988 (in Hollum). 

1934

Bij reddingsacties in 1844, 1861 en 1863 in de kolkende branding worden veel schipbreukelingen gered, maar komen in totaal acht roeiredders om het leven. Zij laten weduwen en veel kinderen achter. 

 

KNRM reddingstations Ameland

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.