De reddingboot was een jubileumgeschenk aan de KNRM van het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W). De boot werd gebouwd bij scheepswerf Habbeké te Volendam en gestationeerd op Schiermonnikoog.
De doop vond plaats tijdens de officiële jubileumviering van het 175-jarig bestaan van de KNRM in de Ridderzaal te ‘s Gravenhage. Een bijeenkomst op uitnodiging van het Ministerie van V&W, waarbij Hare Majesteit de Koningin aanwezig was. De doopplechtigheid geschiedde via een audiovisuele verbinding tussen de Ridderzaal en de vissershaven van IJmuiden, waar de Koning Willem I te water lag voor het hoofdkantoor van de KNRM. Door middel van grote televisieschermen stonden beide locaties met elkaar in verbinding. Vandaar de term ‘teledoop’.
Koning Willem I was erg betrokken bij het reddingwezen in het algemeen en de Redding Maatschappij in het bijzonder. Toen in november 1824 een oproep werd gedaan aan de Nederlandse bevolking om geld te geven voor een georganiseerd reddingwezen in Nederland, toonde Koning Willem I zich een groot voorstander. Hij pleitte daarbij voor één reddingmaatschappij voor het hele land; iets dat pas in 1991 tot stand kwam. De koning liep voorop in de pogingen om ook de Vlaamse kust bij het reddingwerk te betrekken. Deze pogingen liepen op niets uit. In 1830 werd België afgescheiden van Nederland.
Hoewel Koning Willem I vanaf het prille begin sympathie voor de Redding Maatschappij had, heeft hij nooit ingestemd met het verzoek van het bestuur om beschermheer te worden. Koningin Emma was de eerste die in 1891 toestemde. Prins Hendrik voldeed in 1907 aan hetzelfde verzoek, waarna een traditie was geboren. Momenteel is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix beschermvrouwe van de KNRM.
Klasse
Arie Visser
Afmetingen
18,80 x 6,10 x 1,03 m
Geschonken door
Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Gedoopt door
Koningin Beatrix via een teledoop vanuit de Ridderzaal
In dienst sinds
22-1-1999
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1.500 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.500 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 4.000 mensen worden geholpen of gered.
© 2024 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij