Skip to main content

Zee-koeien op Oerol

Datum: donderdag 20 juni 2019 | Sectie: Nieuws

Op Terschelling is het bekende festival Oerol weer losgebarsten. De naam van het festival is afgeleid van het woord "overal" in Terschellings dialect. De term duidt de tijd van het jaar aan dat het vee overal op het eiland werd losgelaten om te kunnen grazen. En dat deden twee stuks jongvee. De KNRM kwam ze op twee kilometer uit de kust tegen tijdens een oefening. De dames stonden aan de rand van de vaargeul ….

Het gewone leven van de eilanders gaat natuurlijk gewoon door en woensdagavond stond voor de bemanning van Reddingstation Paal 8 een oefening in de ondiepe vaarwateren aan de zuidkant van Terschelling gepland. De vloed liep nog niet zo lang, dus het was opletten geblazen om niet door een navigatiefout buiten de vaargeul (en aan de grond) te raken. Het radarbeeld en de zeekaart worden bij zo’n oefening constant vergeleken met zichtwaarnemingen. Constante communicatie en onderlinge controle binnen het team is daarbij essentieel.

Net op het ondiepste stuk van het Oosterom zagen we iets onverklaarbaars in de tonnenlijn. Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul. Gezamenlijk lukte het de bemanning van reddingboten Frans Hogewind en Tonijn om de beesten richting het vaste land te drijven.
Door het slik wadend in zware overlevingspakken was dat een loodzware klus. Groot was dan ook de frustratie toen de koeien na het bereiken van de kust met een grote boog terug renden naar de vaargeul. Terug bij af....
Bij de tweede poging werden de koeien aangelijnd, maar ze waren inmiddels zo koud, moe en gestrest dat ze geen stap meer wilden verzetten. Gelukkig kwam de Arie Visser van station West met welkome extra hulp. Het kusthulpverleningsvoertuig en de eigenaren boden ondersteuning vanaf de wal. Te diep voor voertuigen en te ondiep voor de reddingboten waren lopen, waden, drijven en verbaal geweld de enige methoden om het jongvee uiteindelijk ver na twaalven terug in de omheining te krijgen.

Deze jongedames moesten duidelijk nog leren dat er zelfs tijdens Oerol grenzen zijn; die van land en water om te beginnen....

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.