Skip to main content

World Drowning Prevention Day - Nieuwste CBS-verdrinkingscijfers

Datum: woensdag 24 juli 2024 | Sectie: Nieuws

Vandaag, 25 juli, wordt in Nederland aandacht besteed aan de veiligheid in, op en langs het water ter gelegenheid van World Drowning Prevention Day, de door de WHO uitgeroepen internationale dag ter voorkoming van verdrinking. Wereldwijd verdrinken jaarlijks naar schatting circa 250.000 mensen, een alarmerend aantal dat ons bewust maakt van de noodzaak om verdrinking te voorkomen. Vandaag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers met betrekking tot het aantal verdrinkingen van inwoners in Nederland voor het jaar 2023.

In 2023 verdronken in Nederland 139 mensen; 98 inwoners van Nederland (iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar; 88 personen) en 41 niet-inwoners. Het betreft hier de zogeheten accidentele verdrinkingen. Als we ook verdrinkingen als gevolg van bijvoorbeeld vervoersongevallen en zelfdodingen meetellen, ligt het aantal op 251. Blijvende aandacht voor dit thema is noodzakelijk.

Wat weet jij over zwemmen in open water? Wie houdt jou in de gaten als je het water in gaat? 
Doe hier de quiz!

Risicobewustzijn verbeteren

De campagne ‘Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water’ richt zich op het verbeteren van het risicobewustzijn van recreanten in, op en langs het water, zodat zij hun gedrag aanpassen en problemen worden voorkomen. De campagne wil mensen aanmoedigen om de omstandigheden te controleren voordat ze het water ingaan en na te gaan wie er mogelijk op hen kan letten. Daarnaast biedt de campagne tips over wat te doen in noodsituaties en hoe te handelen wanneer men getuige is van iemand die in problemen verkeert.

Nederland is een waterland en vooral in de zomer zijn wateractiviteiten een belangrijk onderdeel van ons leven. Helaas kunnen zwemmers in open water, zoals de zee, meren en plassen, te maken krijgen met onverwachte stromingen, temperatuurverschillen en een overschatting van hun eigen zwemvaardigheden. Daarom is het van essentieel belang dat er altijd iemand is die een oogje in het zeil houdt en indien nodig kan ingrijpen. Dit kan bijvoorbeeld een vriend aan de kant zijn, een buddy in het water of een lifeguard.

De campagne is opgezet door een aantal samenwerkende organisaties, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Samen vragen zij aandacht voor de risico's van zwemmen in open water. ‘Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water’ is opgezet vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid en maakt daarmee deel uit van een meerjarig initiatief om het bewustzijn met betrekking tot het risico op verdrinking te vergroten.

Voor meer informatie over de campagne kunt u terecht op veiliginenuithetwater.nl.

 

 

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.