Skip to main content

Contract nieuwe Chaterina D-klasse getekend

Datum: maandag 15 juli 2024 | Sectie: Vlootvernieuwing

Dinsdag 2 juli 2024 heeft de KNRM het contract voor de bouw van 11 Rigid Inflatable Boats (RIB) van de nieuwe Chaterina D-klasse getekend met Stormer Marine, scheepswerf en bouwer van aluminium werkboten te Hoorn. Met de bouw is een investering van 2,7 miljoen euro gemoeid. Deze wordt bekostigd uit nalatenschappen en bijdragen van donateurs van de KNRM.

De in totaal 12 boten van de Chaterina D-klasse gaan de al jaren in gebruik zijnde RIB’s van de Atlantic 75-klasse vervangen, in gebruik bij de reddingstations rondom het IJsselmeer, Markermeer, Noordzee, de Grevelingen en het Waddengebied.

Het ontwerp van de Chaterina D-klasse is in nauwe samenwerking met de KNRM tot stand gekomen. Hierbij hebben de ervaringen van de huidige bemanningen van de Atlantic 75-klasse een belangrijke rol gespeeld. Dit proces heeft uitgemond in een eerste prototype: de “Chaterina D”, waarmee uitgebreide proefvaarten zijn uitgevoerd. Op basis van deze proefvaarten worden in samenspraak met Stormer nog enkele optimalisaties in het ontwerp doorgevoerd, zowel voor de huidige Chaterina D als voor de 11 vervolgboten van de klasse. In de reddingboot is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden. Twee Yamaha 115 PK 4-tact motoren geven de reddingboot een snelheid van minimaal 32 knopen.

De naam van deze nieuwe klasse 7,5 meter RIB’s is – traditiegetrouw - bepaald door de schenkers van de eerste boot van deze klasse. Stormer zal de komende jaren gemiddeld twee boten per jaar opleveren. De voorbereidingen voor de bouw van de eerste twee boten, na de “Chaterina D”, zijn begonnen en deze boten zullen naar verwachting worden opgeleverd in januari en februari 2025.

We zijn trots dat de KNRM de bouw van de 11 vervolgboten van de Chaterina D-klasse aan Stormer heeft toevertrouwd en we zullen er alles aan doen om gezamenlijk met alle betrokkenen van de KNRM er een succes van te maken”, aldus Richard Gramser, een van de oprichters en commercieel directeur van Stormer.

We zijn erg blij dat met de ondertekening van dit contract voor de bouw van de volgende 11 RIB’s van de Chaterina D-klasse er een intensief ontwerptraject is afgesloten en dat in de komende jaren de RIB’s van de Atlantic 75-klasse kunnen worden vervangen door deze nieuwe ‘state-of-the-art’ Chaterina D RIB’s”, aldus Jacob Tas, directeur KNRM.

 Chaterina D in actie op het IJsselmeer

Vlootvernieuwing

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.