Skip to main content

Verdrinkingen bij Wassenaarseslag maken diepe indruk

Datum: dinsdag 23 juli 2019 | Sectie: Nieuws

Zondagavond 21 juli verdronken twee Poolse mannen van 23 en 31 jaar aan de Wassenaarseslag. De KNRM lifeguards van de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB), die na het alarmerende bericht van een strandbezoeker, direct zijn ingezet, konden de eerste man snel uit zee halen. Er is direct extra hulp ingeschakeld. Terwijl de drenkeling werd gereanimeerd kwam de melding binnen dat een tweede man in zee dreef. Hij werd naar het strand gebracht en ook gereanimeerd, maar ondanks alle snelle inzet en medische hulp, lukte het niet de twee levens te redden.

Door de regionale meldkamer en het Kustwachtcentrum was alarm geslagen voor ambulance, brandweer, KNRM en reddingsbrigade Katwijk, KNRM Scheveningen en politie om hulp te bieden. Het ambulancepersoneel werd bijgestaan door het mobiel medisch team van twee traumahelikopters.

Op vrijwel hetzelfde moment werd bij Scheveningen een Duitse badgast uit zee gehaald en gereanimeerd. Ook hij overleefde het ongeluk niet. Deze drie verdrinkingen trokken extra aandacht van de media door het rapport over verdrinkingen in Nederland. (Zie www.cbs.nl).

Een verdrinking maakt op hulpverleners altijd diepe indruk, zeker bij lifeguards die gericht zijn op het voorkomen ervan. Het ongeval op het Wassenaarse strand vond plaats om 18.30 uur. De lifeguards hadden hun dienst om 18.00 uur afgesloten en stonden op het punt te vertrekken toen de alarmering gedaan werd. Dat maakte de dramatische afloop extra moeilijk voor de lifeguards, die ondanks razendsnel handelen niet konden voorkomen dat de slachtoffers zijn overleden. Met de lifeguards is het incident nabesproken, waarbij zij ook gesproken hebben met nabestaanden van de slachtoffers, wat diepe indruk maakte en waarbij ook medeleven betuigd kon worden.

Bewustwording van de risico's

Lifeguards zijn gedreven hulpverleners, die graag voorkomen dat mensen een ongeluk krijgen. Preventie hoort daarbij, net als helpen en redden. Daarom maken ze de mensen graag bewust van de risicofactoren, om ongelukken te voorkomen.

Meer informatie op www.knrm.nl/veiligheid

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.