KNRM geeft grootste werfopdracht ooit
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft opdracht gegeven voor de bouw van twaalf nieuwe reddingboten. Niet eerder in de 200-jarige historie van de KNRM werd zo’n grote opdracht gegeven. De boten worden vanaf 2026 bij twee Nederlandse werven gebouwd. Met de bouw is een investering gemoeid van circa 20 miljoen euro. Alle reddingboten worden bekostigd uit verschillende schenkingen, nalatenschappen en bijdragen van donateurs van de KNRM. Ook de naamgeving van de reddingboot is afkomstig van de schenker die het grootste deel van de bouwkosten heeft gedoneerd.
Nederlandse werven
De opdracht voor de bouw van de reddingboten is gegund aan twee werven, die al jarenlang voor de KNRM reddingboten bouwen en onderhouden. Het zijn Dok en Scheepsbouw Woudsend B.V. in Woudsend en Habbeké Shipyard B.V. in Hoorn. Deze werven kregen eerder al de opdracht voor acht van deze Van Wijkklasse-reddingboten, waarvan er vier nog in aanbouw zijn. De nieuwe opdracht is een vervolg hierop.
Beproefd zeewaardig, zelfrichtend model
De twaalf te bouwen reddingboten zijn een doorontwikkeling van de bestaande reddingbootklasse (Valentijnklasse) van 10 en 11 meter, die de KNRM sinds 1990 in de vloot heeft. De oudste reddingboten zijn, met hun bijna 30 jaar, toe aan vervanging. Deze zogenaamde rigid-inflatable-boats (RIB, rubberboten met vaste romp) worden door de redders die ermee varen geroemd om hun zeewaardigheid. De reddingboten hebben een topsnelheid van 60 km/uur, zijn onder alle weersomstandigheden inzetbaar en kunnen uit zichzelf terug kantelen na een kapseis.
Naamgeving uit schenkingen
Traditiegetrouw krijgen reddingboten van de KNRM een naam die bepaald is door de schenker of erflater die de bouwkosten heeft gedoneerd of bij testament heeft nagelaten aan de KNRM. Zes van de twaalf nieuw te bouwen reddingboten hebben inmiddels een naam gekregen. Verwacht wordt dat ook de overige zes de komende jaren een trotse naamgever krijgen.
Reddingstations
De twaalf reddingboten zijn bestemd voor reddingstations in Wijk aan Zee, Zandvoort, Harlingen, Enkhuizen, Cadzand, Hansweert, Urk, Terschelling, Westkapelle, Ter Heijde en Noordwijk. Plus één reddingboot voor de reservevloot, die bij onderhoud van een schip als vervanger wordt gebruikt.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft aan werven Dok en Scheepsbouw Woudsend B.V. en Habbeké Shipyard B.V. opdracht gegeven voor de bouw van twaalf nieuwe reddingboten. Fotograaf Martijn Bustin.
Persbericht
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.