Skip to main content

Oorzaak zinken UK-165 wordt onderzocht

Datum: dinsdag 03 december 2019 | Sectie: Nieuws

Een automatische alarmering door een EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) van de Urker kotter Lummetje, zette donderdagmorgen 28 november rond kwart voor zes een grootscheepse reddingsactie in gang.

De alarmering kwam binnen bij de Kustwacht in Den Helder, waarop direct reddingboten van KNRM Den Helder en Texel werden gealarmeerd.

Ook een Kustwacht-helikopter, -vaartuig en de mijnenjager Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine werden ingeschakeld. De laatst bekende positie van de viskotter lag een paar mijl west van de Noorderhaaks. Samen met de reddingseenheden zochten ook collegavissers mee naar de twee opvarenden van de gezonken kotter. Zij aan zij zochten de kotters het hele gebied af.

De Zr.Ms Makkum lokaliseerde later in de ochtend het vermoedelijke wrak van de kotter. Door de hoge zeegang was een duikoperatie niet mogelijk. De zoekactie bleef daarom doorgaan.

De reddingboot Beursplein 5 viel in de ruwe zee noordwest van De Koog in een diep golfdal, waarbij twee van de bemanningsleden gewond raakten. De reddingboot is daarom teruggekeerd om de gewonden aan wal te brengen. Daarna nam de boot verder deel aan de actie.

De reddingboot Joke Dijkstra bracht na enkele uren het aangetroffen reddingvlot, de EPIRB en andere scheepsonderdelen aan de wal. De zoekactie is de hele middag voortgezet in de hoop de twee opvarenden van de kotter te vinden. Naarmate de tijd verstreek daalden de overlevingskansen.

De Kustwacht verzocht KNRM Callantsoog zowel donderdagmiddag als vrijdagochtend vroeg het strand af te zoeken met het kusthulpverleningsvoertuig. Deze drie zoekacties leverde geen resultaat.

Door de wind, golven en stroming konden de eerste duiken naar het gelokaliseerde wrak pas zaterdag plaats vinden. Toen werd door marineduikers het wrak verkend. Zondag werd het stuurhuis onderzocht en werden de beide mannen gevonden en geborgen. De politie, Koninklijke Marine, Kustwacht en SOAD werkten hierbij nauw samen.

Oorzaak wordt onderzocht
Hoe de kotter met de twee bemanningsleden heeft kunnen zinken, is onbekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de toedracht van het tragische ongeval. Via de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan het onderzoek gevolgd worden.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de Urker gemeenschap.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.