Meer vrouwen in reddingswerk
KNRM aanwezig op eerste internationale Women in Search and Rescue-conferentie en training.
Hoe zorgen we dat vrouwen beter vertegenwoordigd zijn in het reddingswerk? Met die vraag organiseerde The International Maritime Rescue Federation (IMRF) voor de eerste keer een speciale training en conferentie voor en over vrouwen in het Search and Rescue werk. Reddingswerkers uit de hele wereld kwamen voor deze conferentie naar Helsinki. Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij was aanwezig met twee vrijwilligers van reddingstations Harlingen en Hansweert en manager Human Resources&Development Femke Koning.
Dat het aantal vrouwen in het reddingswerk bijzonder laag is, ziet Femke ook in Nederland. “Momenteel hebben we bij de KNRM 89 vrouwen die varend vrijwilliger zijn en dus een functie op één van onze reddingboten hebben.” Het aandeel vrouwen is vanaf 2020 wel gegroeid, maar met ruim 1000 varende mannelijke vrijwilligers is het percentage nog steeds erg laag. Iets wat de KNRM graag anders zou zien, aldus Femke. “In onze strategie staat dat we binnen onze organisatie en in de uitstraling naar buiten een cultuur willen creëren die diversiteit en inclusie promoot. We geloven, en dat blijkt ook uit veel onderzoek, dat diverse teams beter presteren, beter omgaan met veranderingen, innovatiever zijn en gewoon leuk zijn om in te werken.”
Bewustwording
Op de conferentie in Finland kwamen sprekers uit verschillende sectoren waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, zoals de brandweer, aan het woord. Femke: “De Finse brandweer vertelde hoe het soms kan gaan om hele praktische dingen zoals aanwezigheid van voldoende kleedruimtes voor vrouwen of passende outfits. Veel pakken worden ontwikkeld en getest op het mannenlichaam en kunnen bij vrouwen minder goed zitten. Een wetenschapper van de universiteit van Uppsala, Zweden gaf aan dat het belangrijk is om iets aan de cultuur van 'zo doen wij het hier nu eenmaal' te doen.”
“Ik geloof dat we de organisatie als geheel erbij moeten betrekken, het gaat om bewustwording. Dus voorkomen dat je dit in aparte vrouwengroepen gaat oplossen of vanuit het hoofdkantoor een quotum oplegt. Dat werkt niet. Ik denk dat we het vaker moeten hebben over gevraagde competenties, dan maakt man of vrouw niet uit.” Dat was ook wat Femke zag op de speciale training die de IMRF organiseerde voor vrouwelijke redders. “De vrouwen daar deden op geen enkele manier onder voor de mannen.”
Afspiegeling
De KNRM gaat de komende tijd op de reddingstations in gesprek over hoe de organisatie diverser kan worden. “We willen het onderwerp laten terugkomen in trainingen van schippers, zodat zij dit binnen de reddingstations uitdragen.” Ook kijkt de KNRM nog scherper naar hoe de organisatie zich laat zien in de media. “Als organisatie die midden in de maatschappij staat en meebeweegt met de samenleving, vinden we het vanzelfsprekend dat alle groepen uit die samenleving deel uitmaken van onze organisatie.”
Nieuws
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.