KNRM vrijwilligers zijn van onschatbare waarde
KNRM-vrijwilligers onbetaalbare redders in nood
Zaterdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die enorm trots is op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.
Voor de uitvoering van het soms levensreddende reddingwerk trekt de KNRM al 195 jaar vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en hun professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 80 reddingboten en 1.400 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.
265.000 kosteloze uren
De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 265.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim acht miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade ter waarde van 12 miljoen euro, die ontstaan zou zijn door ongelukken op het water.
KNRM Neeltje Jans
Bij KNRM Neeltje Jans worden jaarlijks circa 80 acties uitgevoerd om mens en dier te redden. Grofweg de helft betreft het plezierjachten, de overige acties zijn gelijkmatig verdeeld over kitesurfers, visbootjes, zwemmers en zoekacties. De reddingsacties worden uitgevoerd met twee reddingboten, een kleinere aan de Oosterschelde-zijde van de Oosterscheldekering en een grotere voor het zware werk aan de Noordzee-zijde. Een groep van 24 vrijwilligers bemannen deze boten. De leiding van het reddingstation is in handen van een beroepsschipper. Ondersteuning bij het operationeel houden van het reddingstation is in handen van een plaatselijke commissie.
Motivatie van vrijwilligers
Ramon Francke uit Serooskerke is één van de vrijwillige bemanningsleden. Hij studeert nog aan de Zeevaartschool in Vlissingen, maar is sinds 2016 als vrijwilliger actief. Op de vraag waarom hij ooit als vrijwilliger is toegetreden tot de bemanning zegt hij: “Het reddingwerk zit in mijn bloed, mijn moeder was vrijwilliger bij de brandweer in Serooskerke. Je maakt het verschil als je actief meewerkt aan het redden van mensen in nood op het water”.
Koen van Zetten uit Vrouwenpolder is in het dagelijks leven kraanmachinist en sinds 2012 vrijwilliger bij de bemanning. Hij is ooit begonnen op zijn 14e bij de reddingsbrigade, eerst in Domburg en later bij de Banjaard. Koen verklaart zijn motivatie als volgt: “De reddingsbrigade was vooral gericht op preventie, maar gezien mijn affiniteit met de zee wilde ik verder, ook meewerken aan zoek- en reddingsacties bij de KNRM”.
Yess Casant is secretaris van de plaatselijke commissie en heeft een maritieme carrière als stuurman op de grote vaart en later als loods op de Schelde voltooid. Op de vraag waarom hij in 2016 als vrijwilliger is toegetreden tot het bestuur van Neeltje Jans zegt hij: “Ik wilde na mijn pensioen een maatschappelijke bijdrage aan de samenleving leveren, wat is er dan mooier dan het werken als ondersteuner van de beroepsschipper en de bemanning van KNRM Neeltje Jans”.
Als je de drie mannen vraagt wat zij er nu aan beleven om als vrijwilliger te werken, dan valt het op dat op dat zij er alle drie voldoening uithalen, veel kameraadschap ervaren en het team van Neeltje Jans als een grote familie.
Vrijwilligersorganisatie sinds 1824
De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs voor de instandhouding van het reddingwerk. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.
Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet. Hoe je vrijwillige redder kunt worden? Ga naar http://www.knrm.nl/reddingstations/neeltje-jans
Neeltje Jans
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.