Herdenkingsmonument Watersnoodramp 1916 op Marken
Onder grote belangstelling onthulde minister Melanie Schultz van Haegen vanmiddag op de Hogedijk aan de haven van Marken het herdenkingsmonument The Wave.
Voorafgaand aan de onthulling was er een bijeenkomst voor genodigden in dorpshuis ‘Het Trefpunt’, waar de minister stilstond bij de ramp die het toenmalige eiland trof. In aanwezigheid van een aantal hoogwaardigheidsbekleders, zoals burgemeester Luzette Wagenaar van de gemeente Waterland, Commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland en dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier pleitte zij voor een sterker waterbewustzijn. Tot de genodigden behoorden ook enkele achterkleinkinderen van de slachtoffers en de oudste dochter van Mina, het petekind van Wilhelmina, de vorstin die Marken direct na de ramp bezocht.
Na de bijeenkomst in ‘Het Trefpunt’ trokken de minister en genodigden te voet via de Kerkbuurt, oudste werf van het (voormalige) eiland naar de haven, vergezeld van een groep inwoners, mannen, vrouwen en kinderen gekleed in Marker klederdracht. De herdenking vond plaats op Marken, omdat het eiland het zwaarst getroffen werd. In de stormnacht van 13 op 14 januari 1916 kwamen 16 inwoners om. Het monument The Wave van kunstenares Linda Verkaaik, dat de watersnood van 1916 herdenkt, nodigt uit tot bezinning, bewustwording en ontmoeting.
De onthulling door minister Schultz van Haegen volgde op de verbranding van de waterwolven, een dag eerder, langs de kust van de Gouwzee en het Markermeer. Aan het eind van woensdagmiddag werd begonnen op Marken en gingen de vuren via Monnickendam en Volendam naar Edam. De door leerlingen van elk van de zeventien basisscholen van papier en wilgentenen zelf gebouwde waterwolf, symboliseert de kracht van het allesverslindende water. De verbranding symboliseert het getemde water.
Het getemde water werd tijdens de onthulling van het monument aan de Marker haven geaccentueerd door de aanwezigheid van acht reddingboten van het eigen en de naburige stations van de KNRM. Naast de beide reddingboten van Marken lagen de boten van Lelystad, Wijdenes, Warder, Huizen en Blaricum buitendijks in frontlinie stand-by. Met deze dekking van reddingboten op het Markermeer hoeft niemand zich meer zorgen te maken over de hulpverlening op het water.
Op Marken wordt de officiële herdenking van de watersnood van 1916 op vrijdag en zaterdag vervolgd met een vijftal voorstellingen van een eigen toneelproductie “De street was de zee” in en om de Grote Kerk op Marken, met als sluitstuk de herdenkingsdienst op zondag 17 januari 2016.
Marken
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.