Wie wordt de eerste vrouwelijke opstapper in Katwijk?
Er zijn van die beroepen waar je niet zoveel vrouwen tegenkomt. Denk aan de bouw, de visserij en de brandweer, maar het geldt zeer zeker ook voor het reddingwerk van de KNRM.
In 1824 - het jaar van oprichting van de KNRM - was er landelijk nog geen enkele vrouwelijke redder. Anno 2018 staat de teller op slechts 25 varende vrouwen op een totaal aantal vrijwilligers van 1300.
Een stukje geschiedenis: de eerste vrouwelijke opstapper op een reddingboot was mevrouw Corry van der Haven-Eikelenboom. In 1972 meldde zij zich aan bij reddingstation Burghsluis, nu Neeltje Jans. In de jaren daarna verschenen er op diverse reddingstations steeds meer vrouwen bij de KNRM die stuk voor stuk hun mannetje staan.
Reddingstation Katwijk heeft tot op de dag van vandaag geen enkel vrouwelijk bemanningslid. Het zou fantastisch zijn als we dit jaar ook in Katwijk onze eerste vrouwelijke opstappers kunnen opleiden tot vakkundige redders. Station Katwijk is daarom een wervingscampagne begonnen waarbij vrouwen en mannen die hiervoor in aanmerking komen, van harte worden opgeroepen om te solliciteren.
Wat zijn het dan eigenlijk voor vrouwen die zich tot dit vrijwillige reddingwerk aangetrokken voelen? Het zijn allemaal vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM. Ze krijgen nog weleens een verbaasde blik als ze aan boord stappen bij een schip in nood. Maar voor de rest maakt het feit dat er een vrouw bij de KNRM zit, is er geen enkel verschil voor het reddingwerk. Uiteraard moet je - of je nu man of vrouw bent - wel aan de profielschets voldoen. En bedenk ook: vrijwillig is niet vrijblijvend. Dus als je nu denkt: dat wil ik ook!? Bij Reddingstation Katwijk ben je welkom. Kijk snel op de vacature bij Reddingstation Katwijk en misschien ben jij dan wel onze eerste vrouwelijke opstapper in spé.
Zie ook:
Katwijk aan Zee
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.