Skip to main content

Koos van Messel gealarmeerd voor vaartuig aan de grond

Datum: vrijdag 03 juni 2016 | Sectie: IJmuiden

Melding voor vaartuig aan de grond. Het betrof de sunfast 3200 "Blizzard of Uz", die een halve mijl zuid van de haveningang op het strand was verdaagd.

Gelukkig had het jacht AIS wat ons, ondanks de dichte mist, zonder twijfel direct op de juiste positie bracht. Op de betreffende positie aangekomen zagen we dat het jacht nog redelijk luchtig lag en dat het naar alle waarschijnlijkheid, ondanks het nog zakkende water (het was ongeveer een uur voor laagwater) nog wel los te krijgen zou zijn zonder veel geweld te gebruiken. Ook was het jacht om deze reden nog benaderbaar.

Twee man overgezet om aan de jachtkant de sleepverbinding aldaar deskundig vast te maken. Nadat de verbinding tot stand was gebracht, spanning op de tros gezet en het jacht begon al snel, met behulp van het beetje zeegang dat er stond, los te komen. Tijdens de passage van de volgende bank stootte het jacht nog enkele malen licht op de grond, maar daarna was het vrij. Hierna hebben we de sleepverbinding losgegooid, omdat het jacht haar weg op eigen kracht (motor) kon vervolgen. Dit was de wens van de schipper, die wellicht bang was voor sleepschade, alhoewel de meeste kans daarop natuurlijk bestond tijdens het lostrekken van het jacht.

De stranding was het gevolg van onbehoorlijke navigatie. De 3 O's: onverschilligheid, onvoorzichtigheid, onwetendheid. Weliswaar was er een videoplotter aan boord, maar er werd gebruikt gemaakt van het standaard kaartje dat daarin zit. Een gedetailleerde kaart werd niet gebruikt en radar was niet aan boord. Het simpele kaartje gaf bijvoorbeeld wel de haveningang van IJmuiden aan, maar niet de pieren, die zich toch twee mijl in zee uitstrekken. Bij elkaar niet verwonderlijk dat men met de 50 meter zicht op dat moment geen goede indicatie had in welke situatie men zich bevond, met stranding als gevolg.

De familie was aardig onder de indruk. Misselijk van ellende leek een waarschijnlijker oorzaak van de misselijkheid dan misselijk van zeeziekte, omdat het water vlak en kalm was. Ook werden tranen in de ogen van de kinderen waargenomen.

Opvallend is wel dat de Blizzard of Uz makkelijk op internet is terug te vinden en regelmatig aan zeilraces deelneemt. Opmerkelijk dat dus ook deelnemers aan zeilraces toch zo achteloos met de navigatie kunnen omgaan. Blijkbaar had men zich niet gerealiseerd wat de gevolgen van slecht zicht kunnen zijn. Met een goede kaart aan boord had deze stranding niet plaats hoeven te vinden.

Vanwege het gebrek aan een degelijke kaart hebben wij het jacht, mede op verzoek van de opvarenden, tot in Seaport Marina begeleid.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.