Skip to main content

Zwaar gewonden en mensen te water na aanvaring OEFENING

Datum: donderdag 03 oktober 2024 | Sectie: Hansweert

De vrijwilligers van reddingstations Cadzand, Breskens en Hansweert moesten zaterdagmorgen 28 september flink aan de bak. Ter hoogte van Terneuzen werd de jaarlijkse ‘Westerscheldeoefening’ gehouden. Tientallen slachtoffers moesten worden gered na een aanvaring.

Volgens het scenario waren twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen; zandhopperzuiger Interballast 3 en kraanschip de Optimist. Door een uitwijkmanoeuvre raakte de Interballast 3 het fiets-voetveer. Het fiets-voetveer maakte snel water. Een deel van de opvarenden klom snel in een reddingsvlot, anderen kwamen in het water terecht. Zowel de bemanning van de Interballast 3 als de Optimist wist enkele drenkelingen te redden, maar door de klap van de aanvaring waren op beide schepen ook eigen bemanningsleden gewond geraakt.

Reddingboot Zeemanshoop (Breskens) kwam als eerste ter plaatse en zette een groep opstappers af op de Interballast 3. Aldaar troffen zij een grote chaos aan. Naast enkele geredde drenkelingen van het fietsvoetveer, was ook een bemanningslid met zijn hand klem komen te zitten in de ankerlier en had de machinist een zware stroomstoot gekregen waardoor hij was gevallen en inwendig letsel had opgelopen. Collega’s van KNRM reddingstation Cadzand schoten ook te hulp en gezamenlijk zijn alle slachtoffers op volgorde van prioriteit van de verwondingen zo snel mogelijk geëvacueerd.

Ondertussen was reddingboot Jan van Engelenburg (KNRM Hansweert) onderweg naar het incident drie drenkelingen en twee reddingsvlotten tegengekomen. De drenkelingen zijn onmiddellijk aan boord gehaald en ook zijn personen uit een vlot gered. De slachtoffers zijn allemaal vervoerd naar de calamiteitensteiger in Terneuzen alwaar diverse ambulanceteams van Witte Kruis Ambulancezorg gereedstonden voor medische verzorging. Ook zijn ambulanceteams in samenwerking met de KNRM ingezet voor de medische verzorging van gewonden aan boord van de Optimist. De verwoningen daar varieerden van een val van de trap tot een bewusteloos slachtoffer in de pompkamer.

Naast KNRM reddingstations Cadzand, Breskens en Hansweert kwamen ook patrouillevaartuigen van de politie (P-41) en Rijkswaterstaat (RWS 79) ter plaatse. Reddingsacties staan altijd onder leiding van Den-Helder Rescue (Kustwacht Nederland), maar bij grote reddingsoperaties wordt veelal ook een On-Scene-Coördinator (OSC) aangesteld. Deze taak werd uitgevoerd vanaf de P-41.

De Westerscheldeoefening wordt jaarlijks georganiseerd door één van de reddingstations aan de Westerschelde. Dit jaar was KNRM Hansweert aan de beurt. De organisatie van de oefening wil graag alle deelnemende KNRM-vrijwilligers en medewerkers van politie, Rijkswaterstaat en Witte kruis ambulancezorg enorm bedanken voor hun inzet. Ook een groot woord van dank aan DC Dredging en Zevenmorgen Bagger en Overslag B.V. voor het belangeloos beschikbaar stellen van de Interballast 3, respectievelijk de Optimist als incidentschepen en aan De Wolff Maritime Safety B.V. voor de ondersteuning met veiligheidsvaartuigen en reddingsvlotten.

Foto's door Arie van Dijk en Mario Rentmeester.

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.