Skip to main content

Brand aan boord zandzuiger: inzet KNRM

Datum: zaterdag 17 september 2022 | Sectie: Hansweert

Een brand in de pompkamer van een zandzuiger, gewonden en vermiste opvarenden. Dat scenario moesten de vrijwilligers van KNRM-reddingstations Breskens, Cadzand en Hansweert zaterdagochtend 17 september oplossen tijdens een gezamenlijke reddingsoefening.

Verloop van de oefening
De kapitein van zandzuiger Schenge kreeg een brandmelding vanuit de pompkamer. Hij nam contact op met de machinist die bevestigde dat er brand was. Daarop sloeg de kapitein alarm bij Kustwacht Nederland en werd de KNRM gealarmeerd. In de hectiek die volgde wilden twee bemanningsleden met een reddingsvlot vluchten, maar dat ging fout: één man sloeg overboord en de ander was wel in het vlot beland, maar had zijn been gebroken.  

Reddingboot Zeemanshoop van KNRM Breskens was als eerste ter plaatse en zette vier opstappers en EHBO-hulpmiddelen over. De bemanning van de Schenge had zich ondertussen verzameld op de vaste verzamelplaats aan boord: de stuurhut. Aan de hand van de bemanningslijst werden direct koppen geteld. Daarbij bleken enkele bemanningsleden vermist. Twee Bressiaanse opstappers gingen samen met een bemanningslid van de zandzuiger op zoek naar de vermisten aan boord. Benedendeks kwamen zij rook tegen waarop zij de zoektocht moesten staken. Een brandbestrijdingsteam van de zandzuiger nam de zoektocht verder over.

Ondertussen ontfermde de bemanning van reddingboot Jan van Engelenburg zich over de gewonde in het reddingsvlot. Deze opvarende wist te vertellen dat hij zijn maat miste en dat ze met zijn tweeën waren gevlucht. Daarop werd een zoekactie op touw gezet, onder leiding van reddingboot Zeemanshoop die inmiddels door de Kustwacht was benoemd als On-Scene-Coördinator en daarmee de leiding had op de plaats van het incident. Reddingboot Winifred Lucy Verkade Clark van KNRM Cadzand sloot ook aan bij de zoekactie.

Terwijl de zoekactie naar het overboord geslagen bemanningslid nog volop gaande was werden twee slachtoffers gelokaliseerd in de pompkamer. Zij zijn door het brandbestrijdingsteam naar een veilige plaats gebracht en door de KNRM medisch verzorgd en geëvacueerd naar de calamiteitensteiger te Terneuzen, alwaar ambulancepersoneel klaarstond voor vervoer naar het ziekenhuis.

KNRM Westkapelle had een echte melding
Reddingstation Westkapelle zou ook meedoen met de oefening, ware het niet dat zij vlak voordat de oefening van start zou gaan opgeroepen werden voor een echte melding. Een zeiljacht had een gebroken mast. Daardoor konden de vrijwilligers van reddingstation Westkapelle helaas niet aanwezig zijn.

Organisatie
De vier reddingstations aan de Westerschelde oefenen jaarlijks één maal met zijn allen een groot incident. Een uitstekend moment om de onderlinge banden op te halen, omdat tijdens echte reddingsacties ook vaak moet worden samengewerkt. Dit jaar hadden de mannen van KNRM Westkapelle de organisatie op zich genomen. Dankzij de medewerking van Zandhandel Faasse B.V. konden zij een mooi scenario uitwerken: bedankt voor de organisatie en medewerking!

Klik hier voor een uitgebreide fotoserie (fotografie: Mario Rentmeester - KNRM)

 

 

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.