Skip to main content

Kantelproef nieuwe van Wijkklasse voor Egmond aan Zee

Datum: vrijdag 23 augustus 2024 | Sectie: Egmond aan Zee

Afgelopen vrijdag 23 augustus werd de zelfrichtende capaciteit van de nieuwe reddingboot voor Egmond aan Zee getest. De test vond plaats bij de scheepswerf Habbeké Shipyard die onze reddingboot bouwt in Hoorn.

De KNRM-reddingboten worden ontworpen en gebouwd om alle denkbare weersomstandigheden te kunnen doorstaan. De van Wijkklasse heeft ook het zelfrichtend vermogen om na kapseizen weer in de normale positie terug te komen. Daarvoor is de reddingboot voorzien van een 'opblaasbare kantelzak' op het stuurhuis van boot. Als het schip over de kop gaat, kan de bemanning het mechanisme activeren door aan een koord te trekken waardoor de airbag zich opblaast. De luchtzak, die dan onder water zit, wil naar boven en keert zodoende de reddingboot weer om. Deze stabiliteitstest wordt bij elke nieuwe reddingboot uitgevoerd. 

Deze kantelproef is goed verlopen en ging volgens plan. Aankomend opstapper Sanne Röpke heeft na het omslaan de kantelzak geactiveerd.

De komende periode zal elektronische apparatuur worden geplaatst en systemen verder opgestart. Uiteraard wordt daarna de reddingboot uitvoerig getest alvorens deze wordt opgeleverd. 

Leuk feitje: Habbeke Shipyard heeft in 1992 ook onze huidige reddingboot “Adriaan Hendrik” gebouwd.

Be traceable sticker

Op jouw board

Het kan gebeuren dat je onder zware omstandigheden op het water materiaal kwijtraakt. De speciale Be Traceable stickers van de KNRM, met jouw telefoonnummer erop, zorgen ervoor dat snel te achterhalen is dat dit jouw spullen zijn en dat jij veilig bent. Zo worden onnodige zoekacties voorkomen.

Egmond aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.