Skip to main content

Assistentie aan gestrande visboot

Datum: woensdag 23 december 2015 | Sectie: Breskens

De reddingboot van Breskens is woensdagavond uitgevaren om hulp te verlenen aan een gestrande visboot bij Hoofdplaat. De boot is losgetrokken en naar de haven begeleid.

Woensdagmiddag zijn drie vissers met hun boot terug onderweg naar Breskens. Nabij Hoofdplaat is het water ondieper dan gedacht en lopen ze vast op de plaat nabij de meetpaal van Rijkswaterstaat.

Met het afgaande tij is de boot niet los te krijgen en deze ligt dan ook gelijk muurvast. Als het volledig laag water is besluiten de mannen om de boot te verlaten en al wadend naar zeedijk te gaan. In Hoofdplaat krijgen ze een lift naar Breskens.

De vissers hebben nog wel een probleem. In het hoge tij van de late avond zal de boot misschien loskomen, waardoor ze eigenlijk terug moeten. Ze zijn hier echter niet gerust op, omdat de boot misschien niet zelfstandig loskomt en deze ook geen verlichting heeft om ’s nachts te varen.

Via een kennis nemen ze contact op met de reddingbootschipper om te vragen of die voor de veiligheid kan assisteren. In overleg wordt besloten om de mannen middels de reddingboot terug naar de visboot te brengen en dan standby te blijven tot de visboot weer veilig in de haven is.

De reddingbootschipper alarmeert de bemanning via het Pre-Com systeem en om iets over negen uur wordt er uitgevaren richting de visboot. Eenmaal ter plaatse blijkt dat de boot nog aardig droog ligt.

Opstappers gaan samen met twee vissers terug naar de boot om de situatie te bekijken. Besloten wordt om een sleeplijn vast te maken en de boot voorzichtig van de plaat te trekken.

Eenmaal in dieper water wordt de motor gestart en blijkt dat de visboot nog prima zelfstandig kan varen. Onder begeleiding van reddingboot Zeemanshoop wordt koers gezet richting Breskens, waar de visboot even later veilig afgemeerd kan worden.

Tijdstip alarm: 20:11 uur
Wind: Zuid 3 Bft.
Zicht: Goed (donker)

Foto’s: KNRM Breskens

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.