Skip to main content

KNRM ondertekent PHAR-convenant

Datum: dinsdag 17 januari 2017 | Sectie: Nieuws

Vandaag hebben de partijen van de Port Health Authority Rotterdam (PHAR) hun samenwerking opnieuw onderstreept door het ondertekenen van een vernieuwd convenant. De belangrijkste reden hiervan is de toetreding van het Erasmus MC tot de PHAR.

De Rotterdamse haven is een van de grootste ter wereld en daarmee een belangrijke toegangspoort voor het wereldwijde verkeer over water. Per jaar passeren ruim 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen met mensen en goederen uit alle delen van de wereld deze haven. Dit vergroot de kans op infectieziekten. De PHAR is daarom belangrijk en noodzakelijk om infectieziekten te bestrijden.
De PHAR houdt zich bezig met de gezondheidszorg in de haven en dan vooral met het bestrijden van infectieziekten. Internationaal gezien is de PHAR uniek. Dit omdat de PHAR geen nieuwe organisatie is, maar een samenwerkingsverband tussen de betrokken havenorganisaties om infectieziekten in de haven te bestrijden. Het Haven Coördinatie Centrum van de Rijkshavenmeester is hierbij hét aanspreekpunt voor schepen, bemanning en overige partijen die werkzaam zijn in de haven.

Wereldwijde infectieziekten
De PHAR is in 2009 opgericht als gevolg van de vernieuwde International Health Regulations in de nieuwe Wet publieke gezondheid. Aanleiding voor deze vernieuwing was de opkomst van wereldwijde infectieziekten, zoals SARS en vogelgriep. De Wet publieke gezondheid regelt onder andere dat er voldoende voorzieningen komen om infectieziekten snel op te sporen en te bestrijden. Men richt zich vooral op het internationale verkeer in grote havens en op vliegvelden. De haven van Rotterdam is aangewezen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als A-haven. Een A-haven heeft de verantwoordelijkheid te voorzien in een plan voor noodsituaties, een quarantaineruimte en een crisisdienst.

Nieuwe partner: Erasmus MC
In 2014 en 2015 was er een grote uitbraak van ebola in West-Afrika. Al was de kans heel klein, het was niet onmogelijk dat er via de scheepvaart iemand met ebola naar Nederland zou komen. Verschillende partners van de PHAR hadden afspraken gemaakt over wat er moest gebeuren als een patiënt mogelijk ebola had. Hiervoor lag een draaiboek klaar, waarmee de partijen hebben geoefend. Tijdens deze periode bleek dat we binnen de PHAR nog een belangrijke partner misten; het Erasmus MC. Mogelijke ebola patiënten zouden worden opgenomen in het Erasmus MC. Het is daarom belangrijk dat zij weten van de samenwerkingsafspraken binnen de PHAR en hier ook deel van uitmaken.

Behalve voor patiënten met ebola geldt dit ook voor patiënten met andere groep A meldingsplichtige ziekten: MERS, Pokken, Polio of SARS. Patiënten met alle andere ziekten gaan voor opname naar het Havenziekenhuis.
In totaal zijn er naast de KNRM en haar Radio Medische Dienst nog tien organisaties betrokken bij de PHAR: de GGD Rotterdam-Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam NV., (Rijks)Havenmeester, Havenartsen van het Port Health Centre, Havenziekenhuis, Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), Zeehavenpolitie en Erasmus MC. De organisaties doen er alles aan om infectieziekten in de scheepvaart te bestrijden.

Radio Medische Dienst
Bij ernstige ongelukken of ziekte aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld, kan de kapitein een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM kosteloos om een advies vragen. De artsen van deze unieke Radio Medische Dienst zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen. Zij hebben een normale artsenpraktijk en doen daarnaast het werk voor de RMD.
De arts kent de maritieme wereld, weet wat zich op een schip kan afspelen en is in staat om op grote afstand, uit symptomen die doorgegeven worden via radio of satelliet, een diagnose te stellen. RMD-artsen zijn bedreven in het overbruggen van taalbarrières en worden op deze vaardigheden geselecteerd. Afhankelijk van de situatie kan de arts medicijnen voorschrijven of adviseren het slachtoffer of de patiënt van boord te laten halen of naar de dichtstbijzijnde haven te brengen. Per jaar wordt ruim 800 keer radio medisch advies gegeven.

Lees meer over de Radio Medische Dienst

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.