Skip to main content

KNRM herdenkt surfdrama en eert de redders

Datum: maandag 10 mei 2021 | Sectie: Nieuws

Een jaar geleden, op 11 mei 2020 en de dagen daaropvolgend hebben 39 vrijwillige redders van het reddingstation Scheveningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zich ingezet om zes surfers te redden, die door een dikke schuimlaag op zee in nood verkeerden. Eén surfer konden ze redden. Vijf surfers verdronken. Het surfdrama heeft op alle betrokkenen en ver daarbuiten een gigantische impact gehad. Voor hun inspanningen krijgen alle 39 redders een eervolle dankbetuiging in de vorm van een medaille van de KNRM.

Het reddingstation Scheveningen werd 11 mei 2020 volledig ingezet voor de redding- en zoekactie naar de surfers in nood. De redders wisten drie van hen in de hoge branding uit het water te halen. Eén van hen overleefde het drama. In de dagen er na is gezocht naar de nog vermiste drie surfers, die uiteindelijk allemaal zijn gevonden om te worden thuisgebracht bij de nabestaanden.

Levensgevaarlijke reddingsactie

Het boothuis van KNRM Scheveningen heeft dagenlang als crisiscentrum gefungeerd. Daar werden ook de gevonden slachtoffers binnengebracht. KNRM-vrijwilligers vingen er familieleden op en zorgden ervoor dat anderen op afstand bleven. Voor de reddingsactie en alle inspanningen zijn de 39 KNRM’ers een jaar na dato onderscheiden met een bronzen medaille van de KNRM. De drie redders die met de zes meter lange reddingboot ‘Beluga’ een surfer wisten te redden krijgen een zilveren medaille voor het grote risico dat zij liepen. Tussen de brandinggolven tot vier meter hoog, vlak naast de betonblokken van het havenhoofd en de drie meter schuimlaag, zagen zij toch kans één surfer te redden.

Directeur Jacob Tas is enorm trots op de vrijwilligers: “Op 11 mei 2020 hebben we het beste van de KNRM in actie gezien. Onze vrijwillige vrouwelijke en mannelijke redders hebben getoond wat ze waard zijn onder de meest moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Wij zijn dankbaar voor hun moed en doorzettingsvermogen en we zijn trots op deze redders. Het surfdrama en de nasleep heeft op ons reddingstation Scheveningen een diepe en onuitwisbare indruk achter gelaten. Hun belangeloze inzet erkennen en eren we door middel van het uitreiken van deze KNRM medaille.”

Overlevende surfer eert de redders

Vanwege de coronabeperkingen worden de 39 medailles pas op een later moment uitgereikt. De enige geredde tijdens het surfdrama, surfer Ruurd, bracht daarom als tastbaar eerbetoon aan alle redders een oorkonde naar Arie Verbaan, die alle dagen aanwezig was om te helpen, te zoeken, te coördineren en de pers te woord te staan. Arie Verbaan is al 48 jaar verbonden aan reddingstation Scheveningen.

De KNRM zal de andere hulpverleners, die bij de reddingsactie betrokken waren, ook een blijk van waardering doen toekomen. Dat waren de drie reddingstations Hoek van Holland, Ter Heijde en Katwijk aan Zee en daarnaast de Politie, Brandweer en Ambulancedienst, waarmee het Scheveningse reddingstation altijd heel succesvol collegiaal samenwerkt bij hulpverleningen op zee en op het strand.

(foto's zoekactie: Dick Teske)

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.