Skip to main content
Wie checkt jou

Eindelijk zomerse waterpret: Campagne roept op om goed op te letten in, op en langs water

Datum: maandag 24 juni 2024 | Sectie: Nieuws

Met het huidige zomerse weer roept een alliantie van organisaties1 op om goed op te letten bij recreatie in, op en langs het water. De ervaring leert dat mensen de risico’s van zwemmen in open water onderschatten. De jaarlijkse landelijke voorlichtingscampagne 'Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water' heeft als doel het bewustzijn van strandgasten over de risico’s van zwemmen in open water te verhogen. Met een beter bewustzijn van de risico’s zullen strandgasten zich beter voorbereiden en de omgeving en het water eerst beoordelen voordat ze het water in gaan.

Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water. 
Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n 100 mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zwemmers die in de problemen zijn geraakt. Elk verdrinkingsslachtoffer is er een teveel. De ongelukken in het open water bewijzen keer op keer de noodzaak om te allen tijde alert te blijven. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving. De komende zomermaanden wordt de zwemveiligheidscampagne voor het derde jaar op rij op meerdere locaties uitgerold en landelijk gecommuniceerd. 

Risicofactoren

Er zijn tal van risicofactoren die ook bij ervaren zwemmers tot gevaar kunnen leiden, denk hierbij aan:

  • Overschatting van de eigen zwemvaardigheid 
  • Onverwachte stroming
  • Temperatuurverschillen (het water is nu nog erg koud en kan leiden tot kramp en onderkoeling)
  • Alcoholgebruik

Gedragsverandering én handelingsperspectief

Met de campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ willen de partners de open water bezoeker direct aanzetten tot gedragsverandering. Er wordt een concreet handelingsperspectief geboden: 'Wie checkt jou? Zorg dat iemand je in de gaten houdt als je het water in gaat'. Daarbij worden altijd drie opties geboden: je vrienden aan de kant, je buddy in het water of de lifeguard op het strand. Door deze vraag te stellen wordt de bezoeker bewust gemaakt van wat hij/zij zelf kan doen om veilig te zijn bij zwemmen in open water. Ook als deze opties niet tot de mogelijkheid behoren, zal de zwemmer zich meer bewust zijn van de risico's en zijn of haar gedrag hier op aanpassen.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl

 

1 Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen zoals Rijkswaterstaat, Reddingsbrigade Nederland, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Leisurelands, Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), gemeente Den Haag, omgevingsdiensten, provincies, locatiebeheerders en andere gemeenten.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.