Skip to main content

Eerbetoon aan zeevarenden

Datum: vrijdag 01 mei 2020 | Sectie: Nieuws

Vrijdagmiddag om 12:00 uur precies klonk niet alleen in Nederlandse havens, maar wereldwijd lokale tijd, het gefluit van scheepshoorns: een internationaal eerbetoon aan zeevarenden die door COVID-19 niet naar huis kunnen en voor het belang van het internationale vervoer over zee. Ook de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst merken dat de coronapandemie een zware wissel trekt op de zeevarenden.

De Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM, die vanuit Nederland zeelui overal ter wereld van medische adviezen voorziet, heeft het drukker dan normaal. Een van de RMD-artsen Lucas Viruly schreef recent: “Momenteel is het nog steeds minstens anderhalve keer drukker dan normaal. Wat mij opvalt is inderdaad veel coronabezorgdheid en verzoeken om slaap- en kalmeringsmiddelen. Daarnaast is er een nieuw fenomeen, namelijk dat opvarenden bij medische problemen niet meer van boord kunnen. ‘Dokter, we liggen hier in de haven van Bayonne, er moet een man naar de dokter maar dat kan niet vanwege de lockdown hier in Frankrijk, dus bellen we u maar, wat moeten we doen...?”

Eerder deze week verscheen een uitgebreid interview met RMD-arts Fulco van der Leer met Schuttevaer die als vervolg op een eerder interview  journalist Dick den Braber sprak:  “De coronapandemie trekt een onevenredig zware wissel op opvarenden van zeeschepen. Niet alleen omdat hun rederijen hen – gezond of niet – verplicht aan boord houden. Maar ook opvarenden van schepen waar geen enkel verdacht geval te vinden is, kunnen de kust slechts vanaf het dek bekijken. Ook als landen dat niet verbieden.’ Reders voeren wereldwijd een ijzeren regime: niemand mag de wal op, om te voorkomen dat zeelui het virus mee aan boord brengen, meldde Schuttevaer eerder.

Veel landen, ook westerse, weigeren zelfs medische behandeling aan zieke zeelui. Van der Leer: ‘Het lukt bijna niet om opvarenden met bijvoorbeeld pijnklachten in de borststreek, een beenwond of kaakontsteking naar een ziekenhuis te krijgen. Alleen voor de meest ingrijpende gevallen geldt een uitzondering. Voor de rest proberen wij alles telefonisch te doen.’ Daarnaast ziet hij ook de grote psychische impact. ‘Terugkeer naar huis zit er voor het overgrote deel niet in: talloze opvarenden moeten maanden langer dan gepland op zee blijven zonder uitzicht op weerzien van hun geliefden.’ De spanningen eisen hun tol, merkt de RMD-arts uit vele telefoontjes. ‘Veel zeelui slapen slecht. Ze maken zich zorgen om thuis. En bij de minste tekenen zijn ze bang dat ze met het virus besmet zijn. Verder regent het verzoeken om herhaalrecepten, door die contractverlengingen.’”

Lees meer in de blog over corona, Radio Medische Dienst en KNRM.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.