Aanvaring bij Terschelling
Vrijdag 21 oktober 2022, 7:16 uur, de piepers van de KNRM reddingstations op Vlieland, Terschelling en Harlingen gaan af. “De snelboot Tiger en de watertaxi Stormloper zijn met elkaar in aanvaring gekomen nabij Schuitengat 10” luidt de berichtgeving van de Kustwacht.
Vanaf dat moment begint een grote reddings- en zoekactie. De Skua van Rederij Noordgat is als eerste ter plaatse en treft de watertaxi op zn kop aan. Vier opvarenden hangen aan het schip en worden aan boord genomen. Kort daarna arriveert ook de reddingboot Arie Visser. Het lukte de Skua de Stormloper overeind te trekken en op een zandbank vast te leggen, zodat het schip niet kan zinken. De reddingboot Arie Visser gaat direct langszij en treft aan boord nog een opvarende aan. Hij wordt direct overgebracht op de reddingboot en gereanimeerd. De Skua en de Arie Visser varen terug naar de haven van West-Terschelling, waar extra bemanning klaar staat om te helpen.
In het Schuitengat zijn de reddingboten van Vlieland, Terschelling-Paal 8 en Harlingen inmiddels aan het zoeken naar nog drie vermiste opvarenden. De reddingboot Dorus Rijkers van Vlieland is On Scene Coördinator en stuurt alle eenheden aan. Na een half uur vindt de Kustwachthelikopter één van de drie vermisten. Door de Typhoon van Rederij Noordgat wordt deze met spoed naar de haven gebracht. Er zijn nu nog twee opvarenden van de watertaxi vermist, waaronder een twaalfjarige jongen.
Ondertussen is in Harlingen bij het KNRM-boothuis een crisiscentrum van de Veiligheidsregio Friesland ingericht om alle hulpdiensten gecoördineerd aan te sturen. In Harlingen worden ook de opvarenden van de snelboot Tiger opgevangen. De veerboot heeft schade opgelopen, maar kan op eigen kracht de haven bereiken. Vanaf Terschelling wordt één van de gewonden per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Drie andere geredden worden door de Skua naar Harlingen gebracht. De twee overleden opvarenden worden met een vaartuig van Rijkswaterstaat naar Harlingen gebracht.
Rond het middaguur besluit de Kustwacht de zoekactie te staken. De overlevingskansen zijn geweken en het hele gebied is afgezocht. Er wordt afgesproken ’s middags bij laagwater opnieuw te gaan zoeken. Helaas levert dat niets op. Ook op zaterdag, zondag en maandag wordt bij afgaand water opnieuw gezocht. Tientallen vrijwilligers van de KNRM zijn samen met Rederij Noordgat, de Kustwacht, de Landelijke Eenheid van de Politie, Rijkswaterstaat en andere hulpdiensten blijven zoeken naar de vermiste personen.
Met de acht reddingboten van de reddingstations Vlieland, West-Terschelling, Paal 8 en Harlingen is elke dag bij afgaand en laag tij gezocht in ondiepe geulen en op en rondom zandplaten. Daarbij voeren de boten in groepen naast elkaar om zo gestructureerd mogelijk het gebied af te zoeken. Ook op de stranden van Terschelling en Vlieland is uitgekeken naar de vermisten. Vrijwilligersorganisatie SAR Nederland reed met quads langs de vloedlijn, er is gezocht met drones en ook het KNRM Kusthulpverleningsvoertuig en de Brandweer waren aanwezig. Helaas zijn al deze zoekacties tot nu toe nog zonder resultaat gebleven. De dagen erna blijven de politie en een kustwachthelikopter of -vliegtuig zoeken naar de vermisten. Ook de scheepvaart in de buurt is gevraagd alert te zijn en uit te kijken. Wanneer het nodig is wordt de KNRM ter assistentie erbij geroepen.
Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun nabestaanden en alle betrokkenen bij deze aanvaring. We hopen dat de lichamen van de vermisten zo snel mogelijk worden gevonden.
Op onze redders en andere betrokken KNRM’ers heeft deze reddings- en zoekactie een grote impact. De nautische wereld in het Waddengebied is klein, iedereen kent elkaar. Veerbootbemanningen, watertaxi’s, bergers en redders spreken elkaar vaak via de marifoon en zien elkaar bij reddingsoefeningen en hulpverleningen. De betrokkenheid bij elkaar is groot. Reddingstations uit de wijde omgeving, die niet bij de zoekactie betrokken waren, boden zich spontaan aan om de vrijwilligers van Harlingen, Terschelling en Vlieland af te lossen als die even op adem wilden komen. Een hartverwarmend signaal.
Zoals gewoon is bij impactvolle acties ondersteunt de KNRM de vrijwilligers van de betrokken stations door aandacht te hebben voor de verhalen en emoties. Waar het nodig is wordt deskundige hulp aangeboden.
Nieuws
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.